Hlavní obsah

Zeman přijme odvolání Babiše a nástup Pilného, tweetnul prezidentův mluvčí

Prezident jmenuje do funkce ministra financí Ivana Pilného, mluvčí naznačil kdy.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Zeman podle svého mluvčího akceptuje návrh premiéra Sobotky a vymění ministra financí.

Článek

Jmenování Pilného lze očekávat během příštího týdne, uvedl na Facebooku a Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předcházet by mu mělo odvolání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády, které Sobotka navrhl Zemanovi 5. května.

„Prezident republiky se seznámil s návrhem na jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Nemá proti tomuto návrhu námitky. Lze očekávat, že jmenování proběhne příští týden," uvedl Ovčáček. Hrad původně avizoval, že se k návrhům vyjádří příští týden. S Babišem i Pilným se hlava státu chce sejít.

Profil Ivana Pilného.

Babiš, jehož odvolání Sobotka zdůvodňuje podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií, už počítá se svým odchodem z úřadu. Ve středu avizoval, že při případné schůzce prezidenta vyzve, ať ho odvolá. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí.

Sobotka akceptoval Pilného nominaci ve středu, předtím odmítl návrhy hnutí ANO, podle kterých měli být Babišovými nástupci v čele ministerstva dosavadní náměstkyně Alena Schillerová a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Sobotka jim vyčítal přílišnou blízkost k Babišovi či jeho někdejšímu holdingu Agrofert. Brabec by se měl místo Babiše stát místopředsedou vlády.

Premiér v minulých dnech Zemana vyzýval, aby konal podle ústavy bez zbytečného odkladu. Řešení vládní krize původně Zeman odkládal kvůli své cestě do Číny. Babiš naznačil, že v čele ministerstva by mohl skončit ke konci května, na což ve čtvrtek odkazoval i Hrad.

Reklama

Související témata:

Doporučované