Hlavní obsah

Miloš Zeman si vybírá média, přes která komunikuje. Bývalý šéf ČT říká proč

Mathé: Už Železný na Nově moderoval manipulativní pořad. To, co dělá Soukup na Barrandově, není nic nového.

 

Reklama

Širší nabídka televizních programů v Česku přišla pozdě. Brzdily ji klasické televize. Přitom je konkurence nezahubila a nezahubí, tvrdí v den spuštění Seznam TV Ivo Mathé.

Článek

Kritika televizí a jejich zpravodajství tady byla vždy. A je to důkaz, že to novináři dělají dobře, říká ve Výzvě Seznamu prezident České filmové a televizní akademie a bývalý generální ředitel České televize Ivo Mathé.

Reagoval tak na útoky na zpravodajství ČT ze strany Hradu. „Víte, současný prezident je hodně mstivý a má velmi dobrou paměť. Takže dodnes mu vadí, že ČT odhalila, že lhal v případě aféry Bamberg,“ tvrdí Mathé.

Kauza vyplula na povrch před dvaceti lety v roce 1998. Šlo v ní o tři roky starou schůzku Miloše Zemana a čechošvýcarského podnikatele Jana Vízka, který měl nabízet sociální demokracii darem stamiliony korun a kompromitující materiály na politickou konkurenci výměnou za místa ve vládě pro předem určené lidi. Zeman tehdy schůzku připustil s tím, že s „psychopatem“ Vízkem vyrazil dveře. Reportéři ČT ale odhalili, že setkání bylo minimálně pět.

„To, že prezident komunikuje výhradně přes média typu Blesk nebo TV Barrandov, je součástí té jeho hry, kdy chce škodit ostatním,“ dodává Mathé.

Jak se proměnilo televizní vysílání za posledních dvacet let? Co s ním provede stále větší dostupnost videoobsahu na internetu? Snižuje se kvalita médií? Je Hrad místem, kde člověk ztrácí soudnost a kontakt s realitou? Podívejte se v úvodním videu na rozhovor s mužem, který býval i kancléřem prezidenta Václava Havla.

Reklama

Doporučované