Hlavní obsah

Zeman má kvůli rozsudku v kauze H-System pochyby o kvalitě soudů

Foto: ČTK, ČTK

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Rozsudek Nejvyššího soudu v kauze H-System společně s dalšími rozsudky vyvolává podle prezidenta Miloše Zemana vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Chce se proto setkat s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Na Twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Článek

„Tento rozsudek, spolu s osvobozujícím rozsudkem v kauze OKD a dalšími rozsudky, vyvolává vážné pochybnosti jak o kvalitě, tak o lidskosti našeho soudního systému,“ citoval Ovčáček Zemana. Dodal, že prezident je připraven setkat se s Šámalem a „diskutovat na toto téma“.

Nejvyšší soud (NS) rozhodl, že družstvo Svatopluk musí do měsíce od právní moci vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Vyhověl tak dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS dospěl k opačnému závěru.

60 rodin odsouzených k vystěhování. „Tak ať mě zavřou, nikam nepůjdu."Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku.

Uzávěrka Sabiny Slonkové o krachu H-Systemu.Video: Seznam Zprávy

Správce chce nemovitosti zpeněžit ve prospěch všech někdejších klientů vytunelované firmy H-System. Rozhodnutí o vyklizení se týká 60 rodin. Obyvatelé na rozsudek reagovali prohlášením, že se nevystěhují. Na jiné bydlení nemají peníze, navíc jeden měsíc je na sehnání náhradního ubytování málo, řekli dnes ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované