Hlavní obsah

Zeman na oslavách NATO: do Downing Street nepřišel, za královnou ano

Foto: ČTK

Společný snímek státníků při recepci v Buckinghamském paláci.

Reklama

Londýnské oslavy sedmdesátého výročí Severoatlantické aliance jsou plné oficialit. Tu státníci pózují na společném snímku s britskou královnou, tu si třesou pravicí před hledáčky médií. V úterý se na oslavu kulatin NATO konaly dvě recepce – jednu pořádala právě královská rodina v Buckinghamském paláci, druhou britský premiér Boris Johnson ve svém sídle v Downing Street 10.

Článek

Hlava České republiky Miloš Zeman se ale zúčastnila jen jedné z nich – setkání v královském paláci. Pozdravil se s britskou panovnicí Alžbětou II. i dalšími členy královské rodiny. Hned po Zemanovi se s královnou přivítali šéf Bílého domu Donald Trump a jeho manželka Melania.

Státníci poté zamířili do Downing Street 10, sídla britských ministerských předsedů. U vchodu je přivítal školní sbor zpívající koledy a vánoční strom. Prezident Zeman se na akci ale neobjevil, a to i přesto, že podle informací britské ambasády pozvání obdrželi všichni lídři členských států NATO. Zeptali jsme se tedy tiskového odboru Hradu, proč jeho šéf tuto akci vynechal.

Odpověď mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka

Je to velmi prosté. Protože jsme s touto recepcí nepočítali. A proto ani není uvedena v programu. Pokud bychom s recepcí počítali, byla by uvedena v programu. Pan prezident se zúčastnil recepce pořádané královskou rodinou, kde krátce s britským premiérem hovořil.

Ovčáček jako vysvětlení pro neúčast na druhé recepci uvedl právě účast na té v Buckinghamském paláci. Na otázku, zda tedy prezident neměl zájem o setkání s ostatními státníky i v Downing Street 10, odpověděl po svém.

Odpověď mluvčího prezidenta ČR Jiřího Ovčáčka

Zřejmě jste vůbec nesledovala včerejší program v Londýně. Napravím to tedy. S ostatními státníky se pan prezident setkal na recepci pořádané královskou rodinou. Pokud byste přesto pochybovala, královská rodina zveřejnila společný snímek státníků. Pokud nebudete věřit ani královské rodině, není Vám pomoci.

Tyto neformální akce typu recepce jsou pro státníky, zejména z menších států, důležité kvůli možnosti probrat aktuální, palčivá témata a vyjasnit si agendu.

Podle světových médií se na recepci v Downing Street 10 sešel (po spekulacích, zda ke schůzce vůbec dojde) za zavřenými dveřmi například Trump s Johnsonem. Podle britského deníku Daily Mail probrali taková důležitá témata jako například otázku výdajů na obranu i násilí na severu Sýrie.

Reklama

Doporučované