Hlavní obsah

Zeman nástup nového ministra kultury blokuje. Přitom ho nedávno veřejně chválil

Podívejte se, co Zeman řekl na sjezdu ČSSD o starostovi Nového Města na Moravě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Michal Šmarda je „otrávený“ z toho, že jeho jméno je důvodem vládního konfliktu, že ho premiér „kádruje“ a zpochybňuje jeho kompetenci řídit kulturu.

Článek

Prezident Miloš Zeman blokuje výměnu na postu ministra kultury, ačkoliv nového kandidáta Michala Šmardu dobře zná a letos v březnu ho dokonce veřejně pochválil.

„Vy máte dobré politiky a málo si jich vážíte. Například starosta Nového Města, na mé milované Vysočině, měl velmi dobrý volební výsledek. Takových komunálních politiků máte hodně, ale vy si jich málo vážíte,“ řekl prezident Zeman ve svém projevu k delegátům na březnovém sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

Michal Šmarda v loňských komunálních volbách získal 38 procent hlasů a stal se potřetí starostou Nového Města. To byl nadprůměrný výsledek vzhledem k tomu, že v mnoha městech se slabá ČSSD ani nedostala do zastupitelstva.

Třiačtyřicetiletý politik také v minulosti udělal věc, kterou Miloš Zeman vždy oceňoval: Několikrát ho navštívil na chalupě v sousedním Novém Veselí v době, kdy tam byl důchodcem v „politickém exilu“, než se stal v roce 2013 prezidentem.

„V současné době se nevídáme, ale vztahy máme korektní,“ říká Šmarda.

Uprostřed velké hry

To vše dnes ale není důležité. Starosta desetitisícového města se ocitl uprostřed klasické velké politické hry mezi trojicí prezident Zeman – premiér Babiš – ministr vnitra Hamáček. Ti si dnes ukazují svaly a vymezují svá území, byť každý z nich má jinou motivaci a jiný cíl.

Lídr ČSSD Hamáček, jehož strana upadá, potřebuje rychle vyměnit neviditelného a neoblíbeného ministra kultury Antonína Staňka, jehož velká část umělců považuje za nekompetentního. Proto do vlády tlačí o generaci mladšího Šmardu s odhodláním, že ze svého požadavku neustoupí.

Prezident odmítá přijmout Staňkovu demisi, protože je mu vděčný za odvolání ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta, s nímž má pomstychtivý Zeman nevyřízené účty. Za to, že ho odmítl jmenovat profesorem, musel Hrad čelit žalobě u soudu od Univerzity Karlovy.

A konečně motivace premiéra Babiše – jakékoliv potíže uvnitř uvadající ČSSD mu samozřejmě vyhovují, aby jí sebral i poslední voliče. Babiš proto zpochybňuje Šmardovu kompetenci řídit kulturu.

Očistná kúra s Babišem

Babiš ministerskému kandidátovi také vytýká, že novoměstský starosta v minulosti vystupoval proti účasti ČSSD v kabinetu s hnutím ANO.

„Být ve vládě s Babišem je pro nás očistná kúra. Andrej Babiš je typický manažer, který je zvyklý řídit poslední detail a není ochoten respektovat to, že ministři ve vládě jsou samostatné osobnosti. Podívejte se třeba, jak se naštval, když ministr zahraničí Petříček řekl, že pomáhal připravovat cestu do USA, nebo když Jana Maláčová mluvila o důchodech a rodičovské,“ říkal Šmarda ještě nedávno.

V pátek má premiér se Šmardou schůzku, aby si vše vzájemně vyjasnili.

Ale starosta se přiznal, že už z toho začíná být „otrávený“. Vadí mu, že jeho jméno je důvodem nynějšího vládního konfliktu a také to, že premiér se jako kádrovák „hrabe“ v životopisech a zkoumá to, jestli ho někdo v minulosti náhodou nekritizoval.

„Celé to vůbec není příjemné. A do toho se teď všude píše, že nemám kvalifikaci a všude mě zkoušejí z toho, kdy jsem byl naposledy v divadle nebo jestli znám rozpočet Státního fond kinematografie. A já transparentně a na rovinu odpovídám, že si své limity uvědomuji. A říkám, že být ministrem je manažerská práce,“ řekl Šmarda Seznamu.

Reklama

Doporučované