Hlavní obsah

Zeman není Cimrman ani génius, říká Svěrák. A co radí Drahošovi před finálovou debatou?

„Kdybych byl student, chtěl bych, aby Jiří Drahoš byl můj třídní. Ale jelikož už nejsem student, chci, aby byl můj prezident,“ říká Zdeněk Svěrák.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Zdeněk Svěrák se v prezidentské volbě staví za Jiřího Drahoše. Ve Výzvě mluví o tom, jak tím štve část příznivců Divadla Járy Cimrmana a proč si přesto nemůže pomoct.

Článek

„Vždycky, když se tahle země dostane na křižovatku, tak moje svědomí je hlodavec. A já pak musím něco udělat,“ vysvětluje herec a spisovatel Zdeněk Svěrák, proč se i v letošní prezidentské volbě jasně staví na stranu jednoho z finalistů. Profesora Jiřího Drahoše podporoval už před prvním kolem volby a teď věří, že v sobotu porazí Miloše Zemana.

„Je toho tolik, čím mi vadí Miloš Zeman,“ říká Zdeněk Svěrák. „Vadí mi fascinace Putinem, postoj k němu jako prezidenta země, která byla okupována, postoj k člověku, jenž anektuje cizí území a poruší mezinárodní smlouvy. A má mu být odpuštěno jenom proto, že je to velmoc? To já nepřetrpím.“

„Ať lidé rozhodnou, jestli chtějí na Hradě Zemana a jeho partu“ 

Zdeněk Svěrák v rozhovoru vzpomíná i na revoluci 1989, kdy mu naopak Miloš Zeman imponoval a kdy si společně s Ladislavem Smoljakem přáli, aby takový člověk dostal vysokou politickou funkci.

Jak se v prezidentské volbě chovají umělci? Jaká rizika s sebou nese veřejná podpora konkrétního politika? K čemu jsou dobré televizní debaty kandidátů před volbami a jakou radu by dal Jiřímu Drahošovi před finálovým soubojem s Milošem Zemanem v České televizi?

I na tyto otázky odpovídá Zdeněk Svěrák ve Výzvě, jejíž záznam najdete ve videu nahoře.

V druhé části rozhovoru pak mluví o tom, jak dlouho bude fungovat Divadlo Járy Cimrmana a zda se naplnila jeho očekávání z filmu Po strništi bos, který společně se synem Janem uvedli před půl rokem do kin jako svůj poslední společný projekt.

Reklama

Doporučované