Hlavní obsah

Senátoři: Zeman o Novičoku nemluvil pravdu a navíc zveřejnil utajované informace

Novičok se řešil v Senátu.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátoři, tak jako před týdnem poslanci, probírali výroky prezidenta Miloše Zemana o Novičoku. Podle senátorů ohrozil bezpečnostní zájmy Česka.

Článek

Prezident Miloš Zeman nemluvil pravdu o jedu Novičok, který v Británii otrávil agenta Sergeje Skripala.

Senátoři výboru pro obranu a bezpečnost se ve středu shodli, že jed se v Česku nevyráběl ani neskladoval. A navíc, že prezident při prohlášeních o této kauze zveřejnil utajované informace tajných služeb. Zeman tím podle senátorů ohrozil bezpečnostní zájmy Česka.

„Pan prezident to vyložil nepravdivě, protože ty informace vypovídaly trošku jinak,“ řekl předseda výboru František Bublan (ČSSD) po jednání, na které novináři neměli přístup.

Zeman začátkem května prohlásil, že se v Česku Novičok vyráběl - potvrdilo to prý Vojenské zpravodajství, naopak další zpravodajská jednotka, Bezpečnostní informační služba, to popřela. Prezidentovo prohlášení vyvolalo okamžitě velký ohlas v Rusku, které se snaží přesvědčovat, že nestojí za Skripalovou vraždou, jak tvrdí Británie.

Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Karla Šlechtová tento týden odvolala Bohuslava Šafáře, ředitele Vojenského výzkumného ústavu. Šafář už v březnu v médiích řekl, že ústav Novičok sice měl, ale jen v malém množství. Pro laboratorní účely.

A právě tímhle Šafářovým výrokem pak prezident argumentoval, když tajná služba i dohledový úřad popřely jinou než jen testovací výrobu jedu.

Šlechtová neuvedla, proč Šafáře odvolala, a dnes odmítla odpovídat i na otázky, jestli to mělo souvislost s kritikou z Hradu. Uvedla jen, že Ministerstvo obrany je zřizovatelem ústavu, a tudíž má na odvolání ředitele právo. Dodala také, že Šafář bude v ústavu dál pracovat.

Šéf senátního klubu Bublan ale novinářům řekl, že s tím kauza Novičok nesouvisela. Důvody ale sdělit nemůže, protože jsou také v režimu utajení.

Reklama

Doporučované