Hlavní obsah

Zeman obdržel v Rusku čestný doktorát. Uzavřely se kontrakty za miliardy

Rozhovor s Natallií Sudliankovou z rusko-české obchodní komory.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman vyjednal v Rusku kontrakty v hodnotě 20 miliard korun. Převzal také čestný doktorát Uralské federální univerzity.

Článek

Za účasti prezidenta Miloše Zemana se v Jekatěrinburgu uskutečnil podnikatelský seminář, který byl věnován spolupráci českých firem s partnery z uralského a západosibiřského regionu. Během podnikatelského fóra byly uzavřeny čtyři dohody mezi českými a ruskými firmami. Celkem bylo během Zemanovy návštěvy v Rusku podepsáno třináct kontraktů v celkové hodnotě kolem 20 miliard korun.

Podle ruských organizátorů byli na fórum pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky zahrnující šest ruských oblastí a autonomních okruhů. Jekatěrinburg je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí tu řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

K největším uralským podnikům se řadí obří strojírenský konglomerát Uralvagonzavod, s nímž podepsala smlouvu česká firma Pragoimex. Spolupracovat bude na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Tramvaje by se měly modernizovat v závodě Uraltransmaš v Jekatěrinburgu. Zeman na fóru zvlášť ocenil smlouvu, díky níž česká společnost Zetor Tractors dodá na ruský trh během příštích čtyř let několik tisíc traktorů.

Zeman rovněž v Jekatěrinburgu převzal čestný doktorát Uralské federální univerzity, jednoho z největších ruských vysokoškolských a výzkumných pracovišť. Titul prezidentovi udělila Vysoká škola ekonomiky a managementu, která je jednou z hlavních univerzitních institucí.

Reklama

Související témata:

Doporučované