Hlavní obsah
Online

Zeman vinil Babiše z ovlivňování BIS. Šéf Koudelka to popřel, Hrad nesouhlasí

Foto: SZ Michal Šula

Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

aktualizováno •

Jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS sledujeme v reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Prezident Miloš Zeman tvrdí, že Bezpečnostní informační služba odposlouchávala osoby v jeho nejbližším okolí, například poradce Martina Nejedlého. Premiér Andrej Babiš mu měl údajně sdělit, že odposlechy zastaví. Ten jakékoli ovlivňování práce BIS popírá.

- Tvrzení prezidenta projednala sněmovní komise pro kontrolu BIS. Jednání se zúčastnil i pověřený ředitel kontrarozvědky Michal Koudelka, který podle Zemana odposlechy nařídil.

- Koudelka před sněmovní komisí kategoricky popřel obvinění na adresu tajné služby, uvedl její předseda Pavel Bělobrádek.

- Šéf BIS Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky kontrarozvědky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu, uvedl v reakci na jednání komise Hrad.

  • Hrozí vážné nebezpečí, že činnost BIS slouží k osobnímu vydírání, míní Ovčáček

    „Při kontrole zákonnosti využívání zpravodajských prostředků je důležitý nejen případný souhlas předsedy senátu Vrchního soudu s významným zásahem do základních práv a svobod občanů, ale také pravdivé odůvodnění žádosti k použití zpravodajské techniky a následné splnění podmínek, za nichž byl souhlas udělen,“ dodal Ovčáček. „Zásadní je otázka, zda v BIS nakládají se shromážděnými informacemi v souladu se zákonem a zda informují oprávněné adresáty, tj. prezidenta republiky a vládu. Jinak hrozí vážné nebezpečí, že výsledky činnosti BIS slouží například k osobnímu vydírání, politickým hrám nebo k cíleným mediálním únikům.“

  • Odposlechy Nejedlého mohou stále běžet

    Podle poslance ANO Roberta Králíčka, který se jednání účastnil, na parlamentní půdě nezazněly konkrétní informace o odposleších okolí prezidenta Miloše Zemana, například jeho neformálního poradce s nadstandardními kontakty v Rusku Martina Nejedlého. Připustil, že to může znamenat, že takové odposlechy mohou pokračovat. „Teoreticky to může být stále živá kauza,“ řekl Králíček.

  • Jak zní dnešní usnesení

    Dnešní usnesení sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) po jednání k tvrzení prezidenta Miloše Zemana o tom, že BIS odposlouchávala osoby v jeho nejbližším okolí:

    I. Pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby ČR plukovník Koudelka potvrdil komisi, že za dobu jeho působení ve funkci ředitele nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů.

    II. Pověřený ředitel BIS ČR plukovník Koudelka informoval, že nikdy nebyl tlak předsedy vlády na jeho osobu, aby ukončil operativní prověřování jakékoli osoby.

    III. Komise konstatuje, že neexistují žádné indicie, že by BIS použila zpravodajskou techniku v rozporu se zákonem číslo 154/1994 Sb. v platném znění.

  • Ovčáček: Prezident má ve věci zpravodajských služeb stejná práva jako vláda

    „Právo prezidenta republiky a vlády na úplné informace o činnosti zpravodajských služeb významně omezuje riziko návratu k praktikám totalitní Státní bezpečnosti před rokem 1989. Hlava státu není při komunikaci se zpravodajskou službou odkázána na komisi pana poslance Bělobrádka, pracující pouze s těmi informacemi, které se jí ředitel BIS uvolí poskytnout,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Za činnost zpravodajských služeb odpovídá podle zákona vláda, která také činnost zpravodajských služeb kontroluje, má právo zpravodajské služby úkolovat v souladu s jejich působností a má právo na informace o jejich činnosti, a to bez omezení. Podle zákona je postavení prezidenta republiky v otázkách úkolování a nároku na informace zpravodajských služeb totožné s postavením vlády, přičemž prezident republiky zpravodajské služby úkoluje s vědomím vlády. Prvořadým úkolem demokratického státu je zajistit, aby zpravodajské služby využívaly své mimořádné pravomoci jen v nezbytně nutné míře a vždy v souladu se zákonem.“

  • Zeman se podle Hradu nedočkal odpovědí

    BIS neodpověděla na Zemanův dotaz, zda zjistila rizika u jeho spolupracovníků. Právo na tyto informace brání návratu k praktikám StB, dodal Hrad.

  • Hrad: Koudelka zneužívá kontrarozvědku ke svým cílům

    Šéf BIS Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky kontrarozvědky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu, uvedl Hrad.

  • Tvrzení proti tvrzení

    Výpovědi prezidenta a ostatních aktérů kauzy se rozcházejí. Na dotaz novinářů, zda někdo z ústavních činitelů lže, odpověděl šéf komise Bělobrádek: „Mohu konstatovat, že jsou to tvrzení proti tvrzení na jedné straně premiéra a ředitele BIS a na druhé straně prezidenta.“

  • Odposlechy se používaly v souladu se zákonem

    Komise přijala usnesení o třech bodech. Konstatovala, že za Koudelky nebyli odposloucháváni ústavní činitelé, premiér na službu nevyvíjel nátlak a odposlechy se používaly v souladu se zákonem.

  • Babiš do práce BIS nezasahoval

    Podle Bělobrádka Michal Koudelka ujistil poslance, že nikdy nebyla použita odposlouchávací technika na ústavní činitele. Podle člena komise Roberta Králíčka také zaznělo, že premiér Andrej Babiš nevyvíjel žádný nátlak na práci BIS.

  • Koudelka odmítl Zemanova obvinění

    Ředitel BIS Michal Koudelka odmítl obvinění, která zazněla z úst prezidenta Miloše Zemana na adresu bezpečnostní služby. Řekl to na jednání sněmovní komise, uvedl její předseda Pavel Bělobrádek.

  • Jednání komise je uzavřené

    Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby začala projednávat výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu této zpravodajské služby. Jednání se má účastnit i ředitel BIS Michal Koudelka, mluvčí zpravodajců Ladislav Šticha potvrdil, že Koudelka do Sněmovny zamířil. Jednání komise je uzavřené, poslanci novinářům neschválili ani vstup na fototermín před zahájením schůze.

  • Babiš: Nemám na zastavení odposlechů vliv

    „Nemám žádný vliv na zastavení jakýchkoli odposlechů. Nevím, koho BIS odposlouchává a z jakých důvodů. Ze zákona to nemůžu vědět a nemám k tomu žádnou kompetenci. Odposlechy povoluje předseda senátu vrchního soudu, takže o tom nemám žádné informace,“ uvedl v novém rozhovoru pro MF Dnes, která patří do svěřenských fondů, kde má Babiš zaparkovaný svůj majetek. Dodal, že doufá, že se na něj prezident kvůli vyhrocené situaci nezlobí.

Reklama

Hlavní zprávy