Hlavní obsah

Zeman opět neříkal pravdu a stát se nechce omluvit. Hrozí exekuce

Foto: Profimedia.cz

Prezident opět podle soudu neříkal pravdu a stát se za něj opět nechce omluvit.

Reklama

Ani po více než dvou měsících, co stát dostal pravomocný rozsudek od soudu, neposlalo ministerstvo financí omluvu za výrok prezidenta Miloše Zemana na adresu člena Rady České televize Zdeňka Šarapatky.

Článek

Člen Rady České televize Zdeněk Šarapatka si chce vymoci od státu omluvu za pomoci exekutora.

Navzdory pravomocnému rozsudku soudu se totiž ani po více než dvou měsících nedočkal satisfakce za výrok, který na jeho adresu pronesl Miloš Zeman a který soud označil za nepravdivý.

Rozsudek nařizuje, aby se Šarapatkovi za prezidenta republiky omluvil stát – konkrétně ministerstvo financí. Prezidenta totiž žalovat nelze.

Zdeněk Šarapatka pracoval na Úřadu vlády jako poradce v době, kdy byl Miloš Zeman premiérem (1998–2002). Zeman po letech v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem o bývalém členovi svého týmu poradců řekl, že ho vyhodil pro neschopnost.

Podle soudu to není pravda.

Ministerstvo financí však nemá v úmyslu soudnímu verdiktu dostát.

Už na začátku března dostalo pravomocný rozsudek, ale místo omluvného dopisu podalo dovolání a požádalo Nejvyšší soud, aby se nemuselo omlouvat do doby, než bude o dovolání rozhodnuto.

„Ministerstvo zaplatilo náklady řízení, omluvu však nezaslalo,“ potvrdil pro Seznam Zprávy advokát Artur Ostrý, který Šarapatku zastupuje.

Společně s klientem se rozhodli, že se omluvy pokusí dosáhnout s pomocí soudního exekutora.

„Za dva roky, než rozhodne Nejvyšší soud, tu může být úplně jiná sociálněpolitická situace se zcela jinými účastníky, kdy pravomocně vysouzená omluva už bude víceméně bez relevance,“ zdůvodnil tento postup advokát Ostrý.

„Jde jen o omluvu – proto s klientem pochopitelně exekuční návrh v nejbližší době podáme,“ doplnil.

V takovém případě může exekutor státu postupně ukládat pokuty. Každá může být až do výše 100 tisíc korun.

Ministerstvo financí svůj odmítavý přístup k omluvě staví na příkladu podobné kauzy, kdy mělo Zemanovy pomlouvačné výroky napravit.

Jde o případ Terezie Kaslové, vnučky po novináři Ferdinandu Peroutkovi, jež rovněž žádá po státu omluvu za výrok, který Zeman pronesl (v říjnu 2015) na adresu jejího dědečka, ale nikdy ho nedoložil (jde o výrok, že Peroutka je autorem článku Hitler je gentleman).

Ani Terezie Kaslová se navzdory pravomocnému rozsudku omluvy nedočkala. A pak do případu zasáhl Nejvyšší soud.

„Soud žádosti ve zmíněném případě vyhověl,“ připomněla Šárka Pavlasová z tiskového oddělení ministerstva financí.

Nejvyšší soud tehdy nejdříve vyhověl žádosti o odklad vykonatelnosti rozhodnutí. A poté celý případ vrátil zpět na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Někdejší vládní poradce Zdeněk Šarapatka je v současné době členem Rady České televize.

Práce v tomto orgánu veřejnoprávní televize vyžaduje podle soudu vysoký morální kredit. A tak Zeman svým výrokem Zdeňku Šarapatkovi podle soudu uškodil.

Vztahy mezi Zemanem a Zdeňkem Šarapatkou poškodila před lety takzvaná kauza Olovo. Ve sboru Zemanových poradců vedených někdejším aparátčíkem komunistického režimu Miroslavem Šloufem vznikl dokument, jak zdiskreditovat místopředsedkyni ČSSD a ministryni školství v Zemanově vládě Petru Buzkovou (chemická značka olova Pb se shoduje s jejími iniciálami).

Poté, co se kauza provalila, podal Šarapatka v roce 2000 sám výpověď. Zdůvodnil ji tím, že ztratil důvěru v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj Zemana.

Reklama

Doporučované