Hlavní obsah

Zeman po roce zase přispívá do charitativního fondu. Třičtvrtěmilionový výpadek doplácet nebude

Prezident znovu přispívá do svého fondu. Výpadek doplácet nebude.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloš Zeman založil nadační fond v roce 2013. Původně chtěl jeho prostřednictvím splácet státní dluh. Po dvou letech se ale rozhodl, že peníze v něm našetřené daruje Fondu ohrožených dětí. S koncem prvního funkčního období ale skončily i pravidelné platby. Podle mluvčího – chyba. Minulý týden se 60 tisíc korun na transparentní účet znovu připsalo.

Článek

Ve fondu je teď podle transparentního účtu 732 tisíc korun. Miloš Zeman do něj přispíval 60 tisíc korun za měsíc, což je asi třetina jeho platu. Když skončilo jeho první funkční období, stala se podle mluvčího chyba – prezident neprodloužil trvalý příkaz. Zjistili to až po upozornění novinářů – po výpadku třinácti plateb (780 tisíc korun).

„Jde o dobrovolný příspěvek na dobročinnost, ve prospěch ohrožených dětí,” napsal Seznamu mluvčí Jiří Ovčáček na otázku, jestli se prezident chystá sumu doplatit. Následně dodal, že ne.

Jestli Miloš Zeman peníze, o kterých byl podle svých slov přesvědčený, že putují na dobročinné účely, využije pro sebe nebo nějak jinak, Ovčáček odmítl upřesnit. „Po tom vám vůbec nic není,” dodal.

„Je to od něj šlechetné,” říká šéfka Klokánků

Klokánky už od prezidenta získaly 10 milionů 400 tisíc korun. Peníze jim věnuje už od roku 2015.

„Je to od něj šlechetné. Byl jediný, kdo s řešením obrovského podfinancování Klokánků pomohl. Mrzí mě, že ho teď někdo napadá, že neplatil,” říká Hanka Kupková, předsedkyně Fondu ohrožených dětí, s tím, že to je nenárokovatelné.

Kromě Miloše Zemana do fondu přispívá třeba i guvernér ČNB Jiří Rusnok, ale i veřejnost – ta však většinou jen po korunových částkách.

Reklama

Doporučované