Hlavní obsah

Zeman podepsal. Berní úřad spočítá Dalíkův majetek

 

Reklama

Politický podnikatel Marek Dalík by mohl z vězení vyjít výrazně chudší. Finanční správa chce totiž porovnat jeho přiznané příjmy a skutečný majetek. Případné nesrovnalosti dodatečně zdaní.

Článek

Pravá ruka bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík je od 1. září v ruzyňské věznici. Nastoupil tam ke čtyřletému trestu, který mu vyměřil pražský Vrchní soud v kauze nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu. Vězením ale potíže kdysi jednoho z nejvlivnějších mužů v zemi nekončí. Na Dalíkův majetek se totiž podle informací Seznamu podívají zaměstnanci Finanční správy.

O co jde? Specializovaná sekce berního úřadu, která se podílí i na odhalování daňových podvodů jako součást tzv. daňové Kobry, plánuje prověřit výši Dalíkova jmění a porovnat ho s odevzdanými daňovými přiznáními, v nichž blízký spolupracovník bývalého premiéra uváděl výši svých příjmů. Berní úřad má podezření, že na své nemovitosti či umělecká díla si dnešní ruzyňský vězeň papírově nemohl vydělat.

„Podle dostupných informací by se jeho majetek mohl pohybovat v rozmezí jedné až dvou miliard, čemuž by příjmy rozhodně neodpovídaly. Daňová správa tak jen čeká na definitivní schválení zákona o prokazování původu majetku, aby se na Dalíka podívala,“ uvedl pro Seznam důvěryhodný zdroj obeznámený s plány daňové Kobry.

Média sledovala nástup Marka Dalíka do vězení v přímém přenosu.

Oficiálně se Finanční správa ke konkrétním případům vyjadřovat nechce. Má však vytipováno, že s novým zákonem bude moci majetkový striptýz požadovat až po 50 tisících lidech s majetkem přesahujícím deset milionů korun. „Nelze však tvrdit, že celý tento okruh osob zatajuje příjmy ve významné výši. Čekáme, že to bude nízké procento z této skupiny,“ říká Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Kvůli prokazování původu majetku, ale třeba také kvůli kontrolním hlášením či reverse charge, si příští rok Finanční správa pořídí dvě stě nových lidí.

Prezidentův autogram

K tomu, aby daňaři oficiálně mohli Dalíkovy případné nesrovnalosti mezi příjmy a rozsahem majetku prověřit, chybělo jediné. Podpis Miloše Zemana pod schválený zákon o prokazování původu majetku, který prezident připojil včera, tedy v pondělí. Účinnost pak nabude dva měsíce po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Je to mezi zákony novinka, kterou prosadila současná vláda. Daňový poplatník musí podle ní vysvětlovat berňáku, kde vzal na svůj majetek, pokud podle předběžného šetření je rozdíl mezi jeho vykázanými příjmy a majetkem, který vlastní, pět milionů korun. Finanční správa může dohledávat podezřelé rozdíly až tři roky zpátky, tak dlouho může zpětně doměřovat daně. Dalík, který s Topolánkem „padl" už v roce 2009, přesto nemůže být klidný. V konkrétních případech se totiž může berňák dostat i hlouběji do minulosti, zvlášť pokud u některého majetku nelze rozhodnout, kdy byl nabytý. Pak se započítá do aktuálního zdaňovacího období.

Doměření daně může být dost kruté. Záleží na míře, s jakou dotyčný s daňovou správou spolupracuje. Z rozdílu mezi zjištěným majetkem a přiznanými příjmy se dopočítá daň a k té se připočte penále, které může dosáhnout až sta procent. U fyzických osob jde až o 30 procent hodnoty majetku, na nějž dle berních úředníků neměl poplatník dostatečné příjmy. Firemní daně jsou vyšší, takže firmám hrozí postih až ve výši 38 procent z hodnoty majetku.

K Dalíkovu vrcholnému období patří nesmazatelně luxusní dovolená expremiéra Mirka Topolánka v italském Monte Argentariu, kde se potkaly špičky politiky, byznysu i lobbingu.

Marek Dalík se ovšem dušuje, že tak velký majetek, o jakém se v souvislosti s ním mluví, nikdy nevlastnil. „Já jsem té hranice nikdy nedosáhl (miliarda korun - pozn. red.), protože jsem tolik peněz nikdy nevydělal. Fakt. Teď, když si chci koupit dům, musím jinou nemovitost prodat,“ uvedl v obsáhlém rozhovoru pro magazín Neovlivní.cz těsně před svým nástupem do vězení.

A kolik že si podle vlastních slov vydělal? „Desítky milionů korun. Nejvíc peněz jsem ale vydělal na nemovitostech a posléze nákupech a prodejích výtvarného umění. Na bytech jsem vydělal třeba přes sto procent,“ tvrdil v rozhovoru se Sabinou Slonkovou Dalík.

K nemovitostem, které ještě dodnes vlastní, patří luxusní byt na pražských Hradčanech nebo dům v Brně, kde bydlí jeho rodiče. Naopak ze všech firem v Česku jeho jméno už zmizelo. Velkou část majetku má podle dostupných informací v zahraničí, kam ostatně podle svého vyjádření v Neovlivní.cz hodlá zmizet poté, co opustí celu. Jeho uvěznění berním úředníkům nahrává, zpoza mříží se hůř s majetkem manipuluje.

Mimochodem Dalík má štěstí, že neprošla ještě jiná právní úprava. Díky evropské směrnici budou mít brzy soudy povinnost u některých trestných činů po odsuzujícím verdiktu porovnávat výši legálně přiznaných příjmů a skutečného majetku, a rozdíl zabavovat. Novela trestního zákoníku, která institut takzvaného zabrání části majetku zavádí, je ve sněmovně před třetím čtením.

Reklama

Doporučované