Hlavní obsah

Zeman poletí armádním letadlem do Brna, zahájí tam školní rok

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman se svou manželkou

Reklama

Zeman do Brna odletí vpodvečer, zpět do Prahy se vrátí ve středu. V Brně zahájí školní rok v základní a mateřské škole v Merhautově ulici.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes večer odletí na zahájení školního roku do Brna armádním letadlem CASA. Potvrdil to jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Stroj, který nyní tvoří páteř českého vojenského dopravního letectva, je podle mluvčího pro danou vzdálenost ideální.

V minulosti pro přelety v Česku politici používali především armádní vrtulníky. K dispozici měli také menší letouny Jak-40, které ale už byly z armádní výzbroje vyřazeny, životnost končí i dalšímu menšímu letadlu Challenger.

Strojů CASA má armáda k dispozici šest, dva nejnovější dostala letos. Využívá je například k dopravě vojáků na mise, k cvičením nebo k přepravě materiálu. Slouží ale také pro přepravu politiků nebo úředníků na střední vzdálenosti, tedy především po Evropě.

Oproti strojům běžně užívaným ústavními činiteli nabízí tato vrtulová letadla nižší cestovní komfort, a to hlavně kvůli hlučnosti, protože kabina na rozdíl od dopravních airbusů není odhlučněná. Oproti jiným strojům, které používá česká armáda, nabízí sklopení plošiny v zadní části letadla. Zemanovi, který se už několik měsíců pohybuje na vozíku, umožní pohodlnější nástup.

Podle Ovčáčka je volba tohoto stroje pro let na podobnou vzdálenost optimální volbou. Možnost nástupu po plošině označil za bonus navíc.

Reklama

Doporučované