Hlavní obsah

„Hřiště je nalajnované, teď je čas vystavit účet." Reakce na Zemanovu kandidaturu

Reakce na ohlášenou kandidaturu Miloše Zemana.

 

Reklama

Kandidatura Miloše Zemana v příštích prezidentských volbách politiky nezaskočila.

Článek

Bez překvapení přijali čeští politici ve čtvrtek zprávu, že Miloš Zeman se v příštím roce pokusí obhájit prezidentskou funkci pro další pětileté období.

„Hřiště se nalajnovalo a teď se bude hledat protikandidát, který by mohl svést s prezidentem Zemanem souboj a měl šanci uspět, ale zatím nevím, že by se takový protikandidát rýsoval," řekl České televizi místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že Zemana dlouhodobě podporuje.

Velké šance na obhajobu mandátu má Zeman i podle Andreje Babiše. Považuje ho za favorita voleb. „Kandidatura pana prezidenta není překvapení, samozřejmě jsem to čekal, že půjde znovu do voleb," uvedl ministr financí. Zemana podle něj úřad baví a užívá si ho. „Objíždí každý rok regiony i několikrát po sobě a dokáže dostat lidi na náměstí. Šance má velké, považuju ho za favorita voleb," dodal Babiš.

Prezident je favoritem i podle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka. Rozhodnutí nepřekvapilo ani premiéra Bohuslava Sobotku. „Kdyby M. Zeman nekandidoval, prezidentské volby by byly mnohem nudnější záležitostí,” uvedl na summitu Evropské unie v Bruselu.

Michal Horáček na prezidentovo oznámení znovu kandidovat reagoval prohlášením tohoto znění: „S oznámením Miloše Zemana přišel čas vystavit mu účet. Za všechny ty virózy, urážky a lži, kterými poškozoval všechny občany včetně svých někdejších voličů. V této volbě se proti němu a všemu, co představuje, postavím s hlubokou vírou, že máme na víc."

Kdo se Zemanovi ve volbách postaví, zatím není zcela jasné. Zájem o úřad hlavy státu dosud vedle podnikatele a textaře Michala Horáčka oficiálně oznámili podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Michal Horáček o prezidentské kandidatuře.

Kandidaturu na boj o další prezidentské období prezident Miloš Zeman oznámil ve čtvrtek večer ve Španělském sále při oslavě čtyř let od své inaugurace.

„Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována verbální kaší. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta," řekl Zeman. Za to sklidil od svých příznivců potlesk vestoje. Oficiálně své rozhodnutí plánuje oznámit v pátek na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované