Hlavní obsah

Zemanův „odběr krve“ se protáhl na pět hodin. Je zdráv, jen mírně dehydratovaný, řekl ředitel střešovické nemocnice

Foto: Seznam. cz

Prezident Miloš Zeman

Reklama

aktualizováno •

Kromě necitlivých nohou a cukrovky prezident nově přiznal problémy s krevním tlakem a také špatný sluch.

Článek

Prezident, jenž se doposud veřejně chlubil tím, že má „plíce čisté jako nekuřák a prostatu jako panic“, poprvé sám přiznal zhoršení svého zdravotního stavu.

V úterý kvůli tomu dokonce zamířil do nemocnice na zevrubnější vyšetření – oficiálně jen kvůli tomu, že si chce nechat udělat krevní obraz. Vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se ale nakonec protáhlo na pět hodin.

„S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy. Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy, jsme nenašli žádný zdravotní problém. Myslím, že to je dobrá zpráva pro všechny, když je prezident republiky zdráv,“ řekl novinářům čekajícím před interní klinikou pražské vojenské nemocnice její ředitel Miroslav Zavoral.

Prezidentovi dělala v nemocnici společnost i jeho dcera Kateřina, která jinak pobývá ve Velké Británii.

Přímo z nemocnice informoval o Zemanově zdravotním stavu reportér Josef Mačí.Video: Seznam Zprávy

„Nejenom, že se mi nelepší nohy, ale ještě špatně slyším. A aby toho nebylo málo, tak mám poměrně nízký tlak, což jsem dříve neměl. K té osmdesátce to nějak doklepu. Ale pak už si budu číst jen ty knížky," řekl prezident v nedělním rozhovoru pro Blesk. Bulvární deník je společně s TV Barrandov jediným médiem, komu hlava státu poskytuje pravidelně rozhovory.

Miloš Zeman doposud připouštěl jen neuropatii dolních končetin, tedy necitlivost chodidel, kvůli čemuž musí chodit o holi a s bodyguardy v zádech. Před časem přiznal také lehkou formu cukrovky, ale ta prý jednou zázračně „zničehonic odešla“.

V rozhovoru pro Blesk Zeman také přiznal, že zanedbává rehabilitace a další rady lékařů: „Bohužel, musím být sebekritický, jsou to pravdivá slova." Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček už na dotaz Seznamu nechtěl podat doplňující informace, kvůli čemu přesně Miloš Zeman míří do nemocnice.

Anketa

Měla by česká veřejnost znát zdravotní stav svého prezidenta?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 55624 čtenářů.

Dřívější lékaři už nejsou ve hře

„Je to standardní vyšetření, na které by měl pravidelně chodit každý člověk po čtyřicítce. Rozhodli jsme se k vyšetření ještě před 75. narozeninami. A schválně jsme to zveřejnili, abychom zabránili nejrůznějším divokým spekulacím, cože se to zase děje,“ řekl Ovčáček.

Lékař Lubomír Nečas, který je šéfem SPO Zemanovců a v minulosti byl prezidentovým ošetřujícím lékařem, dnes o nových potížích nic neví. „Mám informace jen z médií."

Tím, že se z Hradu o zdravotním stavu oficiálně dozvídáme naprosté minimum, vznikají nejrůznější fámy, co je s prezidentem. Viditelné zhoršení kondice během posledního roku si všiml každý, kdo sleduje pravidelné televizní rozhovory.

Ostatně už letos v lednu se Miloš Zeman svěřil v TV Barrandov s tím, že bude muset omezit své kouření, jelikož mu částečně způsobuje nechutenství, a tím i hubnutí.

V prvním funkčním období o prezidentův stav pečovalo lékařské konzilium, což bylo několik kapacit z oboru.

To se však rozpadlo – mimo jiné proto, že lékaři o Zemanově zdraví nemluvili na veřejnosti moc hezky. Například šéf konzilia a náměstek motolské nemocnice Martin Holcát prozradil, že Zeman vypije hodně alkoholu. A profesor Pavel Kolář si zase stěžoval, že je nedisciplinovaný pacient, který nevnímá doporučení, co by měl změnit.

Doktoři také vyčítali, že dává na odiv svůj nezdravý životní styl: často opakuje, kolik toho vypije, vykouří a že nesnáší zeleninu nebo sport.

Reklama

Související témata:

Doporučované