Hlavní obsah

Zeman: Potřebujeme řezníka, jako je Prymula. Antirouškaře bych pokutoval

Foto: Twitter/@PREZIDENTmluvci

„Ministr Vojtěch nebyl špatný ministr, ale nebyl ministrem covidu, byl ministrem pro dobré počasí. Teď musel nastoupit řezník,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.

Reklama

Prezident Miloš Zeman čeká, koho si Senát zvolí do svého čela. Stane-li se předsedou někdo jiný než stávající Miloš Vystrčil, pozve nového předsedu horní komory na jednání nejvyšších ústavních činitelů.

Článek

Prezident Miloš Zeman má obavu, že druhé uzavření země kvůli koronaviru - takzvaný lockdown - by poničilo českou ekonomiku. V tuto chvíli je zejména pro přísné pokuty pro lidi, kteří nenosí roušky tam, kde mají. Roušky jsou podle hlavy státu zatím nejefektivnější obranou proti šíření covidové infekce.

„Bavorský ministerský předseda oznámil, že za nenošení roušek bude pokuta v přepočtu 7000 korun. Podle pana ministra Prymuly někdy až 30 procent populace odmítá nosit roušky, takže to bude drobný příspěvěk státnímu rozpočtu. Kvůli tomu to ale samozřejmě neděláme. Přimlouvám se za důsledné pokutování všech těch, kdo roušky nenosí, ač je nosit mají,“ řekl prezident v rozhovoru pro Blesk.

Výše pokuty by podle Zemana měla být nižší než v Německu. „Mělo by to být kolem dvou, maximálně třech tisíc korun. Policie by to vymáhala jako každou jinou pokutu. Koronavirus jako nový fenomén se chová tak, že jsme ho dosud nedokázali podchytit. Jediné rozumné řešení jsou roušky. Teď budou nenávistné reakce za to, že doporučuji, aby lidé byli pokutováni za to, že nechrání sami sebe a ještě ohrožují druhé,“ dodal Zeman.

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice před několika měsíci slíbil, že přebírá nad řešením pandemie osobní zodpovědnost, zatím však vyměnil jen ministra zdravotnictví. Podle prezidenta je to dostatečný projev politické odpovědnosti.

„Ministr Vojtěch nebyl špatný ministr, ale nebyl ministrem covidu, byl ministrem pro dobré počasí. Teď musel nastoupit řezník,“ řekl Zeman s tím, že termín řezník míní vůči novému ministrovi zdravotnictví Romanu Prymulovi jako přátelský a laskavý. „S ničím se nepáře, když je nebezpečí, hned proti tomu zasahuje,“ dodal.

Za výzvu, aby premiér Babiš kvůli nezvládnutí nástupu druhé vlny pandemie odstoupil, Zeman vyplísnil zejména politology.

„Vzpomínám si na slova přítele Kubery, který jednou na sjezdu ODS řekl: Politologové se u nás množí jako hraboši. Hrabošům se dá dát do nor jed, jsem ale pro humánnější cestu - a to jsou čápi. Ti strašně rádi žerou hraboše. Třeba najdeme čápy, kteří zredukují počet politologů v české kotlině,“ dodal prezident.

Dodal, že věří, že Česká republika pandemii zvládne. „Český národ přežil komunismus i nacismus. Byly i jiné věci, které národ postihly - třeba i španělská chřipka po první světové válce. Máme tuhý kořínek a hned tak nás jen něco nezničí,“ uvedl prezident v debatě Blesku.

Opoziční smlouva 2021

Prezident Zeman se vyjádřil i k výsledkům senátních voleb. Připustil, že stane-li se předsedou Senátu někdo jiný než Miloš Vystrčil, pozve ho na jednání nejvyšších ústavních činitelů.

„Je čistě na vůli senátorů STAN a ODS, koho prosadí do čela horní komory. Když to nebude Miloš Vystrčil, tak mu poblahopřeji a pozvu ho na porady nejvyšších ústavních činitelů, protože takový kandidát nevedl cestu na Tchaj-wan,“ řekla hlava státu.

Premiérovi Babišovi pak doporučil, aby podobně jako on a Václav Klaus uzavřel po příštích sněmovních volbách koalici neboli opoziční smlouvu se silným partnerem. „S Václavem Klausem jsme se dokázali dohodnout, nečekali to trpaslíci, kteří chtěli vládnout sami. Vláda trpaslíků je nejhorší možnou vládou. My jsme se s Václavem Klausem dohodli až po volbách. Andrej Babiš má jistý prostor, aby se dohodl s těmi, kdo ve volbách uspějí,“ dodal Zeman.

Řekl také, že na blížícím se ceremoniálu k oslavám 28. října se chystá vyznamenat zesnulého herce Karla Fialu, který se proslavil v roli Limonádového Joe.

Reklama

Doporučované