Hlavní obsah

Zeman přijal velvyslance. Mluvil o revizi protiruských sankcí i Češích v Afghánistánu

Záznam projevu Miloše Zemana k velvyslancům z Pražského hradu.Video: ČTK

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě přijal české velvyslance. Ti se tento týden v Praze účastní pravidelné porady. Na schůzce byl přítomen i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který dočasně vede i Ministerstvo zahraničních věcí.

Článek

Prezident Miloš Zeman svolal schůzku českých ústavních představitelů k zahraniční politice. Zeman to řekl na úvod jednání s českými velvyslanci na Pražském hradě. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka se setkání uskuteční 12. září.

Zeman při dnešním projevu odmítl, že by existovaly rozdíly v zahraniční politice mezi vládou a jím.

Schůzky svolává hlava státu. Na minulých hradních setkáních čeští vrcholní politici diskutovali třeba o podpoře ekonomické diplomacie, českém předsednictví visegrádské skupině nebo o boji proti takzvanému Islámskému státu.

Zeman: Musíme být v Afghánistánu

„Začnu naším vztahem k NATO. Jak víte, podporuji dlouhodobě naši misi v Afghánistánu, daleko daleko nejdůležitější z našich zahraničních misí,” uvedl Miloš Zeman. Zeman věnoval část svého projevu polemice s těmi, kteří považují českou účast v misi v Afghánistánu za nepatřičnou. Prezident připomněl, že právě z území tohoto státu byl připraven teroristický útok na USA v roce 2001. „Šlo o obrovsky finančně náročnou akci, kterou si mohl dovolit jen největší producent opia na světě. Nemůžeme si dovolit nechat Tálibán organizovat takové akce,” uvedl prezident Zeman.

„Bráníme tam Českou republiku před riziky takových teroristických útoků, jako byl ten z roku 2001," odvětil řečnicky Zeman na otázku, co čeští vojáci dělají v Afghánistánu.

Migrace a EU

Zeman se dále před velvyslanci věnoval migrační otázce a Evropské unii. „V EU nás čeká bitva o obnovitelné zdroje a bitva o rozpočet,” řekl Zeman. EU podle něj trpí „fixní ideou”, že by se měl navyšovat podíl obnovitelných zdrojů pro výrobu energie bez ohledu na to, jaké jsou přírodní podmínky. „Musíme se tomu bránit, patříme mezi země, které mají jiný energetický mix. A připomínám, že Německo má nejdražší elektřinu, protože zavřelo jaderné elektrárny a vsadilo na obnovitelné zdroje.”

Obchodní válka s USA a Rusko

„Ještě před časem bych řekl, že problémy s USA nemáme - až na to, že se Hynku Kmoníčkovi stále nepodařilo vyjednat návštěvu u Donalda Trumpa,” řekl s úsměvem prezident Zeman. A dodal: Teď už to říct nelze, protože mezi EU a USA propukla obchodní válka.

Zeman vyjádřil potěšení nad tím, že proti sankcím vůči Rusku se už staví i premiér Andrej Babiš. „Tyto sankce nejsou nikomu prospěšné. Jsem rád, že je premiér veřejně prohlásil za neefektivní.” Navrhl, aby se na Evropské radě otevřela diskuze o jejich užitečnosti. „Nová vláda v Itálii je proti sankcím, u Rakouska se dá po návštěvě Putina tvrdit totéž,” řekl prezident. Česká republika by podle něj měla být v této otázce aktivní.

Prezident oznámil také velvyslancům, že navštíví Izrael, a přimluvil se pro přesun ambasády do Jeruzaléma.

Reklama

Doporučované