Hlavní obsah

Zeman podle Babiše řekl, že Nejvyšší správní soud nahrává ekologickým aktivistům

Tisková konference po jednání v Lánech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se večer sešel s premiérem Andrejem Babišem na zámku v Lánech. Měli mluvit o situaci kolem varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost před výrobky čínských firem Huawei a ZTE. Probírali ale i Nejvyšší správní soud.

Článek

Prezident Miloš Zeman na schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl, že Nejvyšší správní soud (NSS) nahrává ekologickým aktivistům. Babiš to řekl novinářům po setkání na lánském zámku. Část soudců dříve mluvila o snaze o ovlivňování ze strany Hradu. Premiér dnes vyjádřil přesvědčení, že česká justice je nezávislá.

„Bavili jsme se krátce ohledně názorů pana prezidenta na Nejvyšší správní soud, kde on zopakoval svůj názor, že má pocit, že nahrává ekologickým aktivistům, kteří potom brzdí stavby infrastruktury,“ řekl Babiš.

Vztah Hradu k justici se začal veřejně probírat v uplynulých týdnech, kdy týdeník Respekt napsal, že kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Mynář kontakty později potvrdil, nevidí na nich nic špatného. Zeman poté uvedl, že Mynář jednal se soudci z jeho pověření. Bývalý předseda NSS Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách, údajně mu prezident naznačoval, že by ho výměnou mohl jmenovat do čela Ústavního soudu.

Babiš dnes řekl, že vzal Zemanův názor na NSS na vědomí a věc před prezidentem nekomentoval. „Já myslím, že justice je nezávislá, že soudci jsou nezávislí, i se tak chovají,“ řekl. V souvislosti se Zemanovými stížnostmi na aktivisty podotkl, že pro vládu jsou problémem zdržení s výstavbou dopravní infrastruktury, která vznikají kvůli tomu, že ekologové u soudu rozhodnutí o stavbě napadají.

Na schůzce v Lánech spolu Babiš se Zemanem řešili i kauzu Huawei. V pátek se Babiš sešel na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s předsedou představenstva Huawei Kenem Hu. Premiér novinářům řekl, že Česko zahájilo analýzu rizik kritické infrastruktury. Hu podle něho mluvil o tom, že Huawei klade důraz na bezpečnost a transparentnost svých výrobků.

Před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE varoval kybernetický úřad před Vánoci. Zeman kybernetický úřad kritizoval a varoval před odvetou Číny. Mluvil o možných hospodářských problémech pro některé firmy na čínském trhu.

Pozornost vzbudila v souvislosti s kauzou Huawei předvánoční schůzka Babiše s čínským velvyslancem, který ji netradičně komentoval veřejně na sociální síti a Babiš ho následně nařkl ze lži.

Kauza Huawei se netýká pouze Česka. Snahy o vyloučení čínské společnosti Huawei z evropských projektů mobilních sítí páté generace by mohly mít vážné důsledky pro světovou ekonomiku a vědeckou spolupráci.

V rozhovoru s listem Financial Times to uvedl čínský velvyslanec v Evropské unii Čang Ming.

Společnost Huawei čelí obavám, že čínská vláda by mohla její telekomunikační zařízení využívat ke špionáži. „Pomluvy, diskriminace, nátlak či spekulace ničemu neprospějí,“ uvedl podle listu Čang na adresu sílících bezpečnostních obav z čínských společností v Evropě. „Někdo se ze všech sil snaží vykonstruovat bezpečnostní kauzu kolem Huawei. Nemyslím si, že to má něco společného s bezpečností,“ dodal.

Zatímco USA zakázaly používání výrobků Huawei úřadům, Nový Zéland, Austrálie nebo Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. V Evropě již výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise.

Reklama

Doporučované