Hlavní obsah

Zeman s Kiskou oslavili sto let vzniku Československa ve vlaku, v němž jezdil Masaryk i Husák

Pro jízdu prezidentů byl sestavený speciální vlak tažený parní lokomotivou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloš Zeman vyrazil s Andrejem Kiskou na výlet z Hodonína do Topoľčianek historickým vlakem taženým parní lokomotivou Zelený Anton. Prezidenti České a Slovenské republiky tak slaví stoleté výročí vzniku Československa.

Článek

Český prezident Miloš Zeman se slovenským protějškem Andrejem Kiskou odjeli slavnostním parním vlakem z Hodonína do Topoľčianek. Jízda se koná při příležitosti oslav 100 let vzniku společného československého státu a přesně na den u příležitosti 95. výročí příjezdu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na zámek ve slovenském letovisku v Nitranském kraji, který se stal posléze jeho oblíbeným letním sídlem.

Před jízdou ještě položili květiny u Masarykova pomnínku v Hodoníně, kde se první československý prezident narodil. Pomník byl rozebrán za nacistické okupace, po únoru 1948 i po sovětské okupaci v roce 1968.

Pro jízdu prezidentů byl sestavený speciální vlak, který táhla lokomotiva zvaná Zelený Anton. Šlo o první rychlíkovou lokomotivu československé výroby s označením 486.0. Škodovy závody vyrobily ve 30. letech minulého století devět kusů. Za lokomotivou byl mimo jiné zařazen pro prezidenty salonní vůz z roku 1930, který vyrobila Ringhofferova továrna v Praze k 80. narozeninám Masaryka. Dále jel také vůz vyrobený v 60. letech, kterým později jezdíval Gustáv Husák. Vlak doplňovala i postrková motorová lokomotiva zvaná bardotka.

V Topoľčiankách oba prezidenti navštíví zámek, kam jezdíval Masaryk na letní pobyty, setkával se s významnými osobnostmi a také zde vznikly Hovory s T. G. M., které sepisoval Karel Čapek. „Nikdy jsem na tomto zámku nebyl a velice se na něj těším,” řekl ve vlaku novinářům Zeman. Zopakoval, že je zastáncem první republiky. „Neustále ji dávám za příklad,” uvedl. Podle Kisky bylo období první republiky plné naděje a optimismu z budování nového státu a demokracie v nové Evropě.

Oba prezidenti si pochvalovali nevšední cestu vlakem a vedle světlých momentů společné historie připomněli i ty temné. „Smutných období bylo více, nejsmutnější bylo rozdělení a existence Slovenského státu,” řekl Kiska. Připomenul, stejně jako Zeman, že smutné období bylo po roce 1948 a po roce 1968. „Prožili jsme toho spoustu a hodně a neznám dva státy, které by měly na světě tak blízko,” dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované