Hlavní obsah

Zeman se nad H-Systemem pohoršuje, peníze z podvodu přitom živily v jeho éře ČSSD i pravou ruku Šloufa

Politické pozadí kauzy H-System. Od Šloufa k Zemanovi, od Kočárníka ke Klausové.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident kritizoval zatím poslední rozsudek v kauze stavebního projektu, ve kterém utopila tisícovka lidí často celoživotní úspory. Hodlá se kvůli němu dokonce scházet s předsedy Nejvyššího a Ústavního soudu. Přitom se celá kauza rozjela v době, kdy Miloš Zeman řídil ČSSD. A kdy část peněz, které developer od klientů vybíral, končila právě v rukou sociálních demokratů.

Článek

Redakce Seznam Zprávy předkládá původní rozsudek nad zakladatelem H-Systemu Petrem Smetkou z 19. února 2004. Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka v něm na mnoha místech zdůrazňuje to, nač se dvě desetiletí od krachu celého projektu zapomíná. Smetkovi a spol. se podařilo přesvědčit ke spolupráci tolik klientů i proto, že projektu dodala důvěryhodnost podpora politiků – z ODS a ČSSD.

Smetka dokonce platil za tehdejší pravou ruku vládce Lidového domu Miloše Zemana Miroslava Šloufa.

V rozsudku se píše: „V souvislosti s tím stojí za pozornost skutečnost, že externím spolupracovníkem společnosti H-System, a. s. byl také tehdejší poradce předsedy Poslanecké sněmovny ing. Miloše Zemana Miroslav Šlouf. Zmiňovaný Šlouf také pobíral za tuto činnost, která spočívala podle jeho tvrzení v tzv. roznášce propagačních letáků, odměnu od ledna 1996 až do ledna 1997 v měsíční částě 8 000 Kč, přičemž zároveň na základě plných mocí z ledna 1996, resp. února 1996, přebíral ve stejném období dalších 8 000 Kč za Dezidera Hajnoviče a Pavla Valeše. Doklady k tomu jsou založeny mj. v příloze č.1, svazek 54.“

Jinde pak stojí, že peníze nechodily Šloufovi na účet, ale podle výplatních listin je přebíral osobně. Šlouf pak ani u hlavního líčení nebyl schopen blíže konkrétně popsat, co v rámci takzvané propagace H-Systemu vůbec dělal.

Nešlo jen o Šloufa, H-System vyplácel mzdy některým lidem z ČSSD v době, kdy měla partaj obstavené účty. V pořadu Uzávěrka o tom Sabina Slonková promluvila s právničkou poškozených klientů Hanou Marvanovou. „Pan Šlouf byl spojkou mezi panem Smetkou a ČSSD a Milošem Zemanem. A tehdy bylo zjištěno, vypátráno, že velká část peněz, kterou platili klienti Petru Smetkovi, tak byla odnášena v kufrech do Lidového domu a platil se z toho provoz ČSSD.“

Sama Slonková přitom popisovala, jak peníze ze zkrachovalé společnosti končily v rukou sociálních demokratů, už v listopadu 2000 na stránkách Mladé fronty Dnes. „Před volbami v roce 1996 neměla ČSSD na výplatu několika zaměstnanců aparátu strany a finanční nouzi vyřešila jednoduše: tito lidé uzavřeli smlouvy s H-Systemem, stali se jeho agenty a dostávali pravidelný příjem,“ zjistila.

Informaci jí na jméno potvrdil mimo jiné tehdejší mluvčí Miloše Zemana Václav Erben: „Když tehdy nebylo na výplaty zaměstnanců Lidového domu, dostal jsem nabídku uzavřít smlouvu s H-Systemem. Bylo to myslím na rok a dostával jsem tuším kolem pěti tisíc korun měsíčně."

Nešlo o praxi, o které by Miloš Zeman nevěděl.

Jak investigativní novinářce tehdy řeklo několik činovníků ČSSD, šéfa na propojení s H-Systemem upozorňovali.

Mezi prvními bývalý místopředseda ČSSD Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková. „Ti po svém nástupu do Lidového domu na jaře 1997 převzali stranickou pokladnu a přišli na spojitost s H-Systemem. Považovali to za natolik závažné, že šli Zemana informovat okamžitě - do budovy Poslanecké sněmovny, která právě zasedala.

„Skutečně jsme to panu předsedovi řekli,” potvrdila Snopková. Zemanova reakce prý byla velmi neurčitá,“ uvedla Slonková.

Dnes už si Zeman na finance z H-Systemu nepamatuje. A jeho mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru kritikům vzkázal, že zneužívají tragédii rodin, které se musí podle zatím posledního rozsudku v kauze H-System vystěhovat, k předvolební kampani a politickému očerňování.

Pokud jde o ODS, Václav Klaus zatím kauzu nekomentoval. Byť byl svého času s H-Systemem spojen jeho ministr financí a jedna z předních tváří tehdejší ODS Ivan Kočárník. Kočárníkova manželka začala s H-Systemem stavět v době, kdy její muž posvětil Smetkovi plán na třetí burzu cenných papírů.

Další detaily k politické lince v příběhu H-System si můžete pustit níže v pořadu Uzávěrka Sabiny Slonkové. V úvodním videu najdete jen klíčové pasáže.

Uzávěrka Sabiny Slonkové: Rána pro klienty H-Systemu, stát neuhlídal plomby na katastru a majetek zmizel.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované