Hlavní obsah

Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně za nepravdivé výroky

Zemanovy nepravdivé výroky padly během setkání s vídeňskými krajany.Video: Šimon Trantina, ČTK

 

Reklama

Český prezident Miloš Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že řekl, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Radnice na provoz školy věnovala 40 milionů.

Článek

Omluvu zveřejnil na sociálních sítích mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že se omluvila i česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace.

„Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli Michaelu Häuplovi, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval," citoval Ovčáček Zemana. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva během jeho třicetiletého působení v politice.

Český prezident během návštěvy Rakouska pronesl řeč k vídeňským krajanům. Rakouská média poté upozornila na Zemanovy nepravdivé výroky. Novináři poukázali i na to, že Zeman v politických funkcích třicet let nestrávil, mezi lety 2002 a 2013 totiž žádné politické funkce nezastával.

„Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to vám tleskat nebudu,” řekl Zeman krajanům.

Hrad zprvu na kritiku rakouských i českých médií a českých opozičních politiků reagoval podrážděně. Mluvčí prezidenta napsal, že jsou česká mainstreamová média spolu s českými opozičními politiky nejaktivnějším šiřitelem dezinformací.

Českojazyčná Komenského škola ve Vídni za posledních deset let získala od radnice rakouské metropole v přepočtu zhruba 40 milionů korun. Škole naopak finančně trvale nepomáhá Česká republika. Z Prahy přišly peníze na provoz naposledy v roce 1992.

Vídeňský radní pro vzdělání Jürgen Czernohorszky uvedl, že škola v roce 2009 dostala od města jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). V letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, navíc Vídeň poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550 tisíc eur (14 milionů korun).

Reklama

Doporučované