Hlavní obsah

Zeman se opřel do šéfa komunistů: Neúcta k legionářům je hrubá chyba

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman kritizuje nedávné vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa o roli československých legionářů pro ruský armádní deník Krasnaja zvezda.

Článek

Filip v rozhovoru mimo jiné pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení se stavbou pomníků československým legionářům padlým v boji s ruskými bolševiky.

Zeman v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes uvedl, že neúcta k československým legionářům je hrubá politická chyba. „Já jsem o tom ostatně v Rusku kdysi jednal a bylo mi přislíbeno, že v takových místech, jako je třeba Samara a další, budou památníky obnoveny, respektive zřízeny,“ uvedl prezident.

Prezident dodal, že bolševický revolucionář Trockij vydal v době začínající občanské války výzvu, aby byli vražděni čeští legionáři. „Nu a já nevidím důvod, proč bych se měl bolševiků zastávat,“ řekl Zeman.

Filipova slova v úterý kritizoval i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který je označil za nekorektní. Řešit by je podle ministra měla Sněmovna a šéf komunistů by se za ně měl omluvit.

Čínský dopis jsme si neobjednali

Zeman znovu popřel, že by si Hrad objednal u čínské ambasády výhrůžný dopis kvůli cestě bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan. Nedávalo by to podle něj smysl, protože bylo jasné, že si Čína bude stěžovat tak jako tak.

„To, že byl dopis odeslán a že vyhrožuje odvetnými opatřeními, je stejný fakt, jako že americký velvyslanec odeslal dopis našim poslancům. A rovněž vyhrožuje odvetnými opatřeními. Tentokrát nikoli kvůli Tchaj-wanu, ale kvůli digitální dani. Já se domnívám, že ke všem zemím je třeba přistupovat stejně. To znamená bránit národní suverenitu a říci, že jim do toho nic není,“ uvedl Zeman.

Prezident v rozhovoru okomentoval také nedávnou nehodu ministra zahraničí, která se stala taxíku, jímž jel z nočního setkání se sociálními demokraty včetně Miroslava Pocheho. „Víte, když si někdo bere místo služebního auta a řidiče taxík, tak chce něco utajit. A já nemám utajování rád,“ řekl Zeman. Podle Zemana jde o důkaz, že Petříček nepřerušil vztahy s Pochem, jak při jmenování sliboval.

Zeman v květnu 2018 řekl, že nebude akceptovat nominaci tehdy ještě europoslance Pocheho na post ministra zahraničí. Zdůvodnil to postoji tohoto politika k migraci, vztahu k Izraeli či působení v pražské komunální politice.

Prezidentovi ale mohl podle některých médií vadit fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše. Spor o jmenování Pocheho vyvolal před dvěma lety krizi uvnitř vládní koalice. Do čela resortu Zeman nakonec v říjnu 2018 jmenoval Petříčka.

Reklama

Doporučované