Hlavní obsah

Petříček: Za volbu vlastních poradců nese odpovědnost ministr

Tomáš Petříček se setkal s prezidentem v Lánech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tomáš Petříček se setkal s Milošem Zemanem. Probrali některá témata zahraniční politiky, otázku pozice Miroslava Pocheho na Ministerstvu zahraničí ale Petříček odmítl komentovat. Poznamenal pouze, že za výběr svých poradců nese odpovědnost ministr.

Článek

Ne vždy se musíme shodnout, v zahraniční politice ale musíme vystupovat jednotně. Těmito slovy popsal Tomáš Petříček svou schůzku s prezidentem. S Milošem Zemanem hovořili o pozici České republiky v EU a NATO, o přístupu k Africe nebo vztahu s Izraelem.

Nastupující ministr se s prezidentem shodl na významu ekonomické diplomacie. Otázky, na kterých se neshodnou, chce Petříček nejdříve řešit přímo se Zemanem, aby byla Česká republika v zahraniční politice jednotná.

Pocheho pozici na Ministerstvu zahraničí Petříček odmítl komentovat. Poznamenal pouze, že za volbu svých poradců a spolupracovníků je zodpovědný ministr.

Dosavadní náměstek by měl být jmenován ministrem v průběhu příštího týdne.

Ministerstvo zahraničí v prvních sto dnech od jmenování vlády vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček kvůli tomu, že Zeman odmítl jmenovat Pocheho. Hamáček v září od původní nominace ustoupil a navrhl Petříčka, který ve středu novinářům řekl, že europoslanec Poche by mohl být jedním z jeho poradců.

Podle premiéra Andreje Babiše, který o změně v čele resortu zahraničí s prezidentem jednal v úterý večer v Lánech, je otázka dalšího působení Pocheho pro Zemana klíčová. Podle Petříčka již nebude na ministerstvu po jmenování řádného ministra potřeba funkce tajemníka, kterou Poche nyní zastává. Petříčka by měl Zeman jmenovat koncem příštího týdne.

Reklama

Doporučované