Hlavní obsah

Zeman se těší těsné nadpoloviční důvěře. Jmenování Babiše schvaluje i odsuzuje stejný počet lidí

Průzkum provedlo Středisko analýz a empirických výzkumů ve dnech 12. až 14. července.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Český národ je v názoru na Miloše Zemana a jeho úřadování stále spíše rozdělený. Zeman má nadpoloviční důvěru a většina občanů ČR hodnotí jeho prvních sto dní úřadování kladně. Z průzkumu Střediska analýz a empirických výzkumů ale vyplývá, že většina není výrazná.

Článek

Prezident Miloš Zeman se těší nadpoloviční důvěře. Nadpoloviční většina Čechů rovněž považuje zdravotní stav prezidenta za vyhovující.

Hlava státu Miloš Zeman se těší důvěře v souhrnu 57,5 % dotázaných obyvatel ČR.

Prvních sto dní úřadování podruhé jmenovaného prezidenta Miloše Zemana pak hodnotí kladně v souhrnu 57,3 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR.

Názor, že hlava státu Miloš Zeman hájí důstojně zájmy země a občanů ČR, pak sdílí v souhrnu 53,8 % dotázaných.

Jako poměrně zajímavé lze vnímat zjištění, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem považuje jako správné v souhrnu 48,3 % dotázaných a naprosto stejný počet respondentů vnímá toto jmenování Andreje Babiše jako špatné. Neméně zajímavá je i skutečnost, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem vnímá jako špatné i část populace, která vyjadřuje hlavě státu důvěru.

Odvolat svého externího poradce Jie Ťien-minga, který figuruje v problematickém konglomerátu CEFC a který je ve své zemi vyšetřován, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 27,6 % dotázaných. Naopak ponechat si Jie Ťien-minga ve funkci externího poradce do prošetření celého případu, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 26,4 % respondentů. Téměř třetina (29,2 %) domácí populace se pak o tuto záležitost nezajímá.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, vnímá z pohledu výkonu funkce hlavy státu jako vyhovující v souhrnu 54 % dotázaných.

Ovšem i u příznivců hlavy státu, kteří mu vyslovují důvěru, jsou kritické hlasy, a to jak ve vztahu k jeho zdravotnímu stavu, tak i v případě jeho externího poradce Jie Ťien-minga či druhého jmenování Andreje Babiše premiérem. Lze tak říci, že část příznivců prezidenta Miloše Zemana není zcela nekritická, nicméně ani tyto kritizované oblasti nejsou na překážku v jeho celkovém kladném hodnocení.

Exkluzivní bleskový internetový průzkum společnosti SANEP byl pro TV NOVA proveden ve dnech 12.-14. července 2018 na vybrané skupině 1196 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 10 416 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Reklama

Související témata:
SANEP

Doporučované