Hlavní obsah

Zeman se ve Vietnamu domluvil na zrušení krátkodobých víz a přímém letu z Prahy

Zeman se se svým vietnamským protějškem dohodl na zrušení krátkodobých víz pro ČechyVideo: Reuters

 

Reklama

Český prezident se ve Vietnamu sešel se svým protějškem Tran Dai Quangem.

Článek

Čeští turisté by se do Vietnamu mohli dostat bez krátkodobých, patnáctidenních víz. Na jejich jednostranném zrušení se domluvili během dnešního jednání český prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Tran Dai Quang. Zeman také na tiskové konferenci poznamenal, že se prezidenti domluvili na zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým městem a Prahou. Vietnamského prezidenta pozval na návštěvu Prahy.

Dohodu o zrušení víz musí ještě schválit vietnamská komunistická strana. O případném zrušení víz pro Vietnamce cestující do České republiky by musela rozhodnout Evropská unie.

Zeman novinářům řekl, že při jednání uzavřeli dohodu, která má odstranit dvě podstatné překážky v rozvoji česko-vietnamských vzájemných vztahů. Poznamenal, že Vietnam stejná víza již zrušil Německu a Francii. Na tiskové konferenci uvedl i podrobnosti o dalších uzavřených dohodách. „Podepsali jsme řadu významných dohod. Například v hodnotě 20 milionů dolarů o výstavbě hotelového komplexu na mořském pobřeží," řekl Zeman. Věří, že tato dohoda bude začátkem expanze českého turistického ruchu do Vietnamu, který označil za krásnou turistickou destinaci.

Český prezident se později setkal také s dalšími vietnamskými politiky, mimo jiné s místopředsedou vlády Vuong Dinh Huem a šéfem vietnamské komunistické strany Trongem, kterého označil za nejmocnějšího muže Vietnamu. Řekl mu, že by velmi stál o podporu při jednáních ve Vietnamu.

Reklama

Související témata:

Doporučované