Hlavní obsah

Zeman Šefčovičovi nepomůže. Čaputová se nezapletla s mafiánským státem, hodnotí volby Kostolný

Výzva s Matúšem Kostolným: O volbě slovenského prezidenta a „mafiánském státu“.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zuzana Čaputová má vítězství v prezidentských volbách téměř jisté, míní šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný. Sebrat pozici favoritky by jí podle něj muselo jen něco naprosto nepředvídatelného.

Článek

Slováci o víkendu budou ve druhém kole prezidentských voleb rozhodovat mezi právničkou Zuzanou Čaputovou a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.

Čaputová je podle Kostolného pro Slováky nositelkou změny, která má zemi znovu vrátit víru v právní stát. Problém s koncipientskou prací, kterou jí vyčítají protivníci, považuje novinář za malicherný a za snahu ji pošpinit.

„To byl velmi ubohý pokus udělat jí problém, pokud tohle je všechno, co dokáží vytáhnout na Zuzanu Čaputovou, tak to je málo a zdá se, že máme slušnou kandidátku na prezidenta,“ vysvětluje ve Výzvě šéfredaktor Denníku N.

Sám při tom před pár měsíci vůbec nečekal, že by se málo známá Čaputová vůbec dostala do druhého kola prezidentské volby. „Dokázala v diskusích i dobrou kampaní přesvědčit, že je dobrá kandidátka, která by měla stát proti Šefčovičovi. Stát proti Maroši Šefčovičovi znamená stát proti systému Roberta Fica, který více než deset let vládne na Slovensku,” dodává.

Podpora Zemana

Maroš Šefčovič si v neděli přijel do Lán pro podporu k českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle Kostolného ale takové schůzky slovenské voliče příliš nezajímají.

„Miloš Zeman není největší hvězda slovenských voličů. Maroš Šefčovič se z toho snaží udělat téma, snaží se ukázat, že je zkušený diplomat a kdyby vyhrál volby, tak je připravený setkávat se s prezidenty a partnery po celém světě a naznačuje tím, že Zuzana Čaputová nemá zkušenosti z politiky. Ale myslím si, že vybrat si právě Miloše Zemana není největší vítězství,” řekl ve Výzvě Kostolný.

Pro Šefčoviče je podle slovenského novináře velkou přítěží jeho spojení s vládní stranou Směr-SD expremiéra Roberta Fica.

„On rád opakuje, že je nezávislý kandidát, ale jeho nezávislost začíná a končí u Roberta Fica a strany Směr. Byli to poslanci Směru, kteří ho poslali do té volby, a byly to peníze Směru, které mu umožňují vést kampaň,” vypočítává Kostolný.

Jak špinavá byla předvolební kampaň na sociálních sítích? Proč Šefčovič ubral v útocích na Čaputovou? A proč Kostolný mluví o Ficově vládě jako o „mafiánském státu“? Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Doporučované