Hlavní obsah

Zeman si pochvaluje Trumpa a znovu útočí na amerického velvyslance Schapira

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Miloš Zeman mluví na tiskové konferenci o volbách v USA také o práci amerického prezidenta.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Miloš Zeman věří, že s nástupem Donalda Trumpa se zlepší české vztahy se Spojenými státy. A hned zaútočil na amerického velvyslance Andrew Schapira.

Článek

Miloši Zemanovi udělal radost výsledek amerických prezidentských voleb. Levicový prezident si pochvaloval vítězství republikána Donalda Trumpa na brífinku v Plečnikově salonku na Pražském hradě, odkud je přímý výhled na americkou ambasádu s ohromnou zahradou pod Petřínem. Zeman zároveň nepřímo vyzval k výměně amerického velvyslance Praze.

Tím je poslední tři roky Andrew Schapiro, jehož matka se narodila v Praze, a který pomáhal v minulé prezidentské kampani Baracku Obamovi.

„Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentovi republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat, a který se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě," řekl v úterý Miloš Zeman.

Ještě nedávno přitom Zeman velvyslanci vstup na Hrad zakazoval.

Americká ambasáda po pár minutách vydala prohlášení, že to není pravda a že Schapiro se oslav na Hradě zúčastnil.

Zeman po Schapirově odchodu z Prahy ani volat nemusí, protože s nástupem nové americké administrativy stejně postupně dochází k výměnám velvyslanců - a všichni předchozí ambasadoři vydrželi v Praze nejvýše tři roky, takže Schapiro už má „odslouženo".

Oba muži se dostali do ostrého konfliktu v dubnu 2015. Schapiro se v televizi podivil Zemanově touze účastnit se v Moskvě vojenské přehlídky, na níž měli defilovat vojáci válčící na Ukrajině. Plánovanou cestu na oslavy v Rusku u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války označil za „prekérní“ vzhledem k bojkotu události většinou evropských státníků. Naštvaný prezident následně prohlásil, že „po tomto prohlášení má Schapiro dveře na Hrad zavřené“.

Do té doby dobré vztahy mezi Zemanem a Američany následně klesly na bod mrazu. Což se úplně nelíbilo vedoucímu zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynku Kmoníčkovi, jenž snil o místě českého velvyslance ve Washingtonu. Kmoníček se naopak po celou dobu snažil o přátelské osobní vztahy se  Schapirem.

Vítězný projev Donalda Trumpa v hotelu Hilton (simultánně tlumočeno):

Reklama

Doporučované