Hlavní obsah

Hrad narychlo svolává tiskový brífink o zdravotním stavu prezidenta Zemana

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Miloš Zeman na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Zeman svolá zasedání Sněmovny na 8. listopadu, uvedl její dosluhující předseda Vondráček, který na stejný den potom svolá také ustavující schůzi.

Článek

Miloš Zeman je od neděle v nemocnici. Hrad před chvíli oznámil, že ve čtyři hodiny odpoledne seznámí veřejnost s informacemi o jeho zdravotním stavu. Na Hrad sezval novináře, Seznam Zprávy budou u toho a po 16. hodině přinesou zprávy z Hradu v přímém videopřenosu ZDE.

Už předtím dosluhující předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) uvedl, že je o prezidentově zdravotním stavu informován, může ale jen obecně uvést, že se lepší.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že o zdravotním stavu prezidenta nic neví. „Nemám informace. Musíte se obrátit na ředitele nemocnice,“ řekl Babiš reportérovi Seznam Zpráv v Ústřední vojenské nemocnici, kde se před polednem nechal naočkovat třetí dávkou vakcíny proti onemocnění covid-19.

Prezident podle Vondráčka má v úmyslu na 8. listopadu svolat Sněmovnu. Zasedání dolní parlamentní komory je stálé, zpravidla trvá po celé čtyřleté funkční období. Jeho začátek se bude podle očekávání shodovat i s termínem ustavující schůze Sněmovny. Stejně tomu bylo i před čtyřmi lety.

„Pan prezident nechce nechat marně uplynout lhůtu,“ řekl Vondráček. Jde o postup, kdy hlava státu zasedání nové dolní komory nesvolá. V takovém případě se noví poslanci schází na první schůzi 30. den od voleb, který připadá rovněž na 8. listopadu. Svolání zasedání Sněmovny Vondráček očekává v nejbližších dnech.

Nemám informace. Musíte se obrátit na ředitele nemocnice.
Andrej Babiš o zdravotním stavu prezidenta

„Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář se na Pražském hradě setkal s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radkem Vondráčkem,“ potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky informoval předsedu Poslanecké sněmovny, že prezident republiky Miloš Zeman podle článku čl. 34 odst. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, svolá zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na pondělí dne 8. listopadu 2021,“ dodal.

Zemanův převoz z lánského zámku den po volbách na Kliniku anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice i nejasnosti panující kolem jeho zdravotního stavu poznamenaly povolební vyjednávání. Vondráček uvedl, že schůzky se Zemanem by se měly konat poté, co bude přesunut z intenzivní péče na běžný nemocniční pokoj. Odehrávat by se tak měly v nemocnici.

Se zřejmě dosluhujícím premiérem Babišem se Zeman setkal krátce před převozem do nemocnice, plánované středeční jednání s ministerským předsedou bylo zrušeno. Prezident by se měl sejít také s lídrem koalice Spolu Petrem Fialou (ODS). Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vyjednává o vytvoření většinové vlády s koalicí Pirátů se Starosty. V dolní komoře bude mít pětice těchto stran většinu 108 z 200 hlasů.

Vondráček uvedl, že s prezidentovým kancléřem mluvil také o předávání státních vyznamenání 28. října. Hrad připravuje ceremoniál v podobné podobě jako dříve.

Reklama

Doporučované