Hlavní obsah

Záhada schůzky u Zemana: jak jedlo 13 VIP přes roušky?

Po záhadě, jak dokázal premiér Andrej Babiš zkonzumovat při své procházce Prahou v roušce zmrzlinu, je tu další. Jak se najedl prezidentův poradní tým v Lánech?

Reklama

Článek
Foto: Z twitterového účtu Jiřího Ovčáčka

Z dnešního jednání expertního týmu pana prezidenta v Lánech, napsal ke snímku Jiří Ovčáček.

Tu fotografii zveřejnil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zachycuje hosty prezidenta Miloše Zemana, který si sezval skupinu expertů k poradě o dalším boji s covid-19. Ke společnému stolu, v podstatě rameno na rameni, usedli v rouškách jak třeba ministři Jan Hamáček (vnitro), Marie Benešová (spravedlnost) a Lubomír Metnar (obrana), tak třeba policejní prezident Jan Švejdar nebo guvernér ČNB Jiří Rusnok. Na snímku je prostřeno pro třináct hostů plus prezidenta, na talířích leží pokrájený sýr a klobása. Jednání zabralo čtyři hodiny.

Po schůzce tlumočil prezidentův pohled Jan Hamáček. Řekl, že Miloš Zeman vyjádřil vládě uznání a podporu přijatým opatřením.

Jenže tato opatření mimo jiné říkají, že je s platností do 11. dubna od šesté ráno zakázán volný pohyb osob. Nařizují omezit kontakt s jinými osobami na nezbytně nutnou míru a ještě omezují pobyt mimo domov na maximálně dvě osoby (s výjimkou členů společné domácnosti). Výnos pamatuje na ty, kteří vykonávají „činnosti sloužící k zajištění bezpečnosti a řešení krizové situace“, což by na lánskou schůzku platilo. Ale zákaz sundávat ústenku jinde než doma je poměrně ultimativní.

Citujme: „Od 31. března 2020 od 00:00 hod. se zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), jako jsou respirátor, rouška, ústenka, šátek nebo šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, a to s výjimkou dětí do dvou let věku a řidičů motorových vozidel, jsou-li sami v uzavřeném vozidle.“

Jak se ale konzumuje sýr a klobása pod rouškou?

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček dotazy novinářů bagatelizoval. Novinářům z iDnes napsal: „Mohu potvrdit, že členové expertního týmu pana prezidenta a jeho hosté se stejně jako ostatní lidé na této planetě pravidelně stravují. Pokud totiž lidé odmítají potravu, rychle chřadnou a jejich imunitní systém je dramaticky oslaben.“

Lidovky.cz pak zastihly účastnici schůzky Marii Benešovou, která serveru řekla, že „to šlo konzumovat s rouškou… V pátek jsme všichni absolvovali test s negativním výsledkem,“ řekla na vysvětlenou.

Snímek není natolik detailní, aby bylo možné vyčíst, zda mají účastníci schůzky roušky na šňůrky, nebo na gumičky. Ty se šňůrkami totiž jdou částečně uvolnit, nadzvednout a sousto šoupnout pod látku. Ty gumičkové však prostě musíte sejmout.

Mimochodem, takhle jedl zmrzlinu Babiš, který byl rovněž dotazován, jak mohl být na veřejnosti bez roušky, nebo naopak – jak jedl zmrzlinu s rouškou.

„Já jsem to konzultoval s panem Prymulou a s paní hlavní hygieničkou. Když si člověk uvolní roušku a sní si to pod rouškou, tak to není zakázané,“ řekl premiér Babiš pro Blesk Zprávy.

Reklama

Doporučované