Hlavní obsah

Zeman také jezdí do Číny, reaguje Kubera na kritiku k cestě na Tchaj-wan

Jaroslav Kubera hodnotí tvrzení expertního týmu Miloše Zemana.

Reklama

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana v sobotu řešil Kuberovu cestu na Tchaj-wan a jednoznačně se shodl na tom, že se jedná o poškození zájmů České republiky. Podle předsedy Senátu mu ale nikdo nemá právo říkat, kam má jezdit. Navíc se podle něj jedná o výhodnou cestu, neboť Česko má s Tchaj-wanem daleko významnější obchodní spolupráci než s Čínou.

Článek

Během tříhodinové schůzky se expertní tým společně s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem shodl na tom, že cesta druhého nejvyššího ústavního činitele Jaroslava Kubery poškozuje zájmy České republiky.

„Opětovně se na schůzce řeklo, že cesta pana Kubery na Tchaj-wan škodí českým zájmům,” řekl pro Seznam Zprávy ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Plánovanou cestu na Tchaj-wan zhodnotil i ministr zahraničí Tomáš Petříček, podle kterého je velmi neobvyklé, aby takto vysoce postavený ústavní činitel cestoval na Tchaj-wan, nicméně vláda nemá nástroj, jak mu v tom zabránit.

Prezident Miloš Zeman už ve čtvrtek prohlásil, že s cestou nesouhlasí. „Kuberovo jednání je proti národním, v daném případě ekonomickým, českým zájmům,” řekl v televizi Barrandov Zeman.

Česko má ale podle Kubery daleko lepší ekonomickou spolupráci s Tchaj-wanem než s Čínou.

„Je potřeba si uvědomit, že obchod s Tchaj-wanem je daleko úspěšnější než s Čínou, takže pokud jde o ekonomické zájmy, tak tam jsou větší,” řekl pro Seznam Zprávy Jaroslav Kubera.

Sudetští Němci jako Tchaj-wan

S tím souhlasí i sinolog Filip Jirouš, který tvrdí, že co se týče produktivity investic, je spolupráce s Tchaj-wanem daleko větší než s Čínou.

Expertnímu týmu ale cesta přesto vadí, protože se jedná o politickou cestu a v žádném případě ne o ekonomickou.

Jeho cestu navíc Jindrák vysvětlil na konkrétním příkladu.

„Představte si, že by v Česku existovala nějaká izolovaná vláda sudetských Němců a jejich představitel by k nám jezdil a byl přijímán. Jakou by to asi mělo odezvu,” vysvětlil Jindrák.

Kubera se ale ohradil, že se jedná o ekonomickou cestu. „Zeman také jezdí do Číny a já na to můžu mít jiný názor, ale to je asi tak jediné, co s tím mohu dělat,” řekl Kubera.

Jindrák ale tvrdí, že žádný jiný ústavní činitel z Evropy na Tchaj-wan nejezdí.

„Evropská unie má na Tchaj-wanu svého polského zástupce, to je teda zvláštní,” ohradil se Kubera. Jirouš ale poznamenává, že jenom letos Tchaj-wan navštívil předseda belgického senátu.

„Přátelství opravdu končí“

„Je výjimečné, když nějaký ústavní činitel dělá cestu na Tchaj-wan. Tento rok ale Tchaj-wan navštívil předseda belgického senátu, přičemž Belgie má na rozdíl od nás s Čínou daleko větší ekonomickou spolupráci,” vysvětlil Jirouš.

Předseda Senátu na Tchaj-wan pojede pravděpodobně v lednu. Jeho rozhodnutí nebylo od začátku úplně jasné. Kubera nejprve tvrdil, že určitě pojede, později ale svá slova mírnil. Středečnímu Právu však řekl, že cesta na Tchaj-wan je definitivní.

Podle deníku Právo Zeman na jednom ze setkání řekl, že pokud Kubera na Tchaj-wan pojede, tak u něj skončil. „Pokud tam pojede, tak v tomto smyslu to přátelství opravdu končí,“ řekl dnes prezident.

Kuberu v minulosti Čína kritizovala za jeho účast na recepci tchajwanského zastoupení v Praze. Podle předsedy českého Senátu musí ale Peking respektovat, že je Česko suverénní země a nemůže k němu přistupovat z pozice síly.

Reklama

Doporučované