Hlavní obsah

Zeman nechce jmenovat jednoho ministra. Ať post zatím obsadí Fiala, prohlásil

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman poprvé po hospitalizaci vystoupil v médiích. Patnáctiminutový rozhovor dal televizi Nova. V něm objasnil, kdy by se měl vrátit do Lán i jak bude postupovat při jmenování nové vlády.

Článek

„U několika ministrů mám podezření, že rezortu, který mají řídit, vůbec nerozumí, protože se jím nikdy nezabývali,“ prohlásil na účet vznikající vlády Petra Fialy (Spolu/ODS) prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi Nova, který byl prvním výstupem hlavy státu od Zemanovy hospitalizace.

„Budu tak tolerantní, že velmi pravděpodobně vztáhnu své veto k jedné osobě. Nebude to osobní averze, protože jsem toho člověka nikdy neviděl,“ řekl prezident s tím, že nechtěl jméno ani ministerstvo, které má daný člověk obsadit, jmenovat.

Budu mít své důvody, které Petru Fialovi neřeknu a přes které nepojede vlak.
Miloš Zeman, prezident České republiky

„Budu mít své důvody, které Petru Fialovi neřeknu a přes které nepojede vlak. Ale abych nebrzdil celou vládu, poradím Petrovi, aby tento resort buď obsadil sám, nebo tím pověřil některého člena vlády,“ dodal prezident.

Podle informací serveru iDnes a rádia Frekvence 1 je problematickým kandidátem pirát Jan Lipavský, který by měl obsadit Ministerstvo zahraničí. Lipavský je známý svým kritickým postojem k Rusku a Číně.

Fiala ještě před odvysíláním rozhovoru s Milošem Zemanem odmítl, že by přemýšlel o náhradníkovi za kandidáta, se kterým není spokojený prezident. „Jsem přesvědčen, že seznam členů vlády je kvalitní a všechna jména jsou ta správná,“ prohlásil.

Vláda bude do tří týdnů

Prezident očekává, že jeho hospitalizace skončí za několik dní. „Měl bych být během několika dnů propuštěn do Lán. A první, co v Lánech udělám, bude, že jmenuji Petra Fialu premiérem,“ uvedl.

Fiala na středeční tiskové konferenci po jednání s prezidentem prohlásil, že je jeho jmenování plánováno na příští pátek 26. listopadu.

Vláda by podle Fialova odhadu mohla vzniknout do tří týdnů. Po jeho jmenování zabere prezidentu Zemanovi asi deset dní setkat se se všemi kandidáty na ministry.

Když jsou neočkování, mohou ohrozit nejen sebe, ale i okolí.
Miloš Zeman, prezident České republiky

Zeman v rozhovoru pro televizi Nova dále kritizoval Zelenou dohodu (Green Deal) Evropské unie vzhledem k probíhající energetické krizi. A také podpořil nové restrikce, které chce končící vláda Andreje Babiše (ANO) spustit v pondělí. V rámci nich budou mít zákaz navštěvovat restaurace či kadeřnictví nebo kulturní akce lidé, kteří neprodělali covid nebo nejsou očkovaní.

„Když jsou neočkovaní, mohou ohrozit nejen sebe, ale i okolí. Je to v každém případě užitečné a doporučím to i Petru Fialovi,“ řekl Zeman a kritizoval dřívější rozvolnění restrikcí.

Na dotazy, proč prezidentská kancelář v minulých týdnech sporadicky informovala o zdravotním stavu hlavy státu, prezident neodpověděl a téma označil za „bulvární“. Vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře označil za dobrého úředníka a svého přítele.

Navrhované složení budoucí vlády:

Reklama

Doporučované