Hlavní obsah

Ruský článek byl provokací. Zemanova slova o šílenci jsou reakce z nouze, tvrdí bývalý velvyslanec v Moskvě

Zeman je teď v Rusku v bezvýchodné situaci, tvrdí bývalý velvyslanec Luboš Dobrovský.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Text ruského webu zpochybňující invazi do Československa v roce 1968 nebyl žádná náhoda, říká ve Výzvě Seznamu znalec Ruska a bývalý velvyslanec v Moskvě Luboš Dobrovský.

Článek

V úterý, kdy prezidenta Miloše Zemana přijal v Soči jeho protějšek Vladimir Putin, se na webu ruské armádní televize Zvezda placené moskevským ministerstvem obrany objevil kontroverzní článek o invazi v roce 1968. V něm stojí, že by Československo mělo být vděčné za události tohoto roku, které prý naší zemi „přinesly mír na dalších 20 let”.

Odcházející šéf diplomacie Lubomír Zaorálek se proti materiálu ostře ohradil. Článek naštval i samotného českého prezidenta. Zeman ho označil za čin „novinářského šílence s vylízaným mozkem”.

„Jsou to nediplomatická slova. Režim Ruska okupuje cizí zemi a válčí s Ukrajinou, kdyby tam prezident Zeman nejezdil, tak to nemusí řešit,“ říká ve Výzvě bývalý velvyslanec Luboš Dobrovský.

„Je to součást velmi agresivní propagandy režimu, není to v rozporu s oficiálními stanovisky Kremlu,” dodává na adresu autora úterního článku Leonida Maslovského zveřejněného na webu ruské armádní televize Zvezda.

Proč podle Dobrovského nebylo načasování článku náhodné a proč je podle něj prezident teď na své cestě do Ruska v bezvýchodné situaci? Jak může situaci řešit Zemanův ohlášený požadavek, aby se ruské vedení od textu jasně distancovalo? V úvodním videu Dobrovský vysvětluje i to, proč podle něj Zemanovy postoje popírají základní principy evropské politiky vůči Rusku.

Reklama

Související témata:

Doporučované