Hlavní obsah

Zeman: Urválek byl odporný zjev. I kdyby s ním psala o kůrovci, má Válková problém

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman by rád viděl jako nominantku na post ombudsmanky Kateřinu Valachovou.

Reklama

Prezident vítá, že Válková nepřijme jeho nominaci na post ombudsmanky. Řekl si o nominaci Valachové.

Článek

„Vážím si rozhodnutí Heleny Válkové neucházet se o nominaci na post ombudsmanky,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz prezident republiky Miloš Zeman. Hlasovat se o ní proto podle něj nebude. „Není důvod, aby se o ní hlasovalo. Vzdala se nominace. Pokud by tak neučinila, asi bych zakročil,“ uvedl prezident.

Válková byla v posledních dnech kritizována kvůli svému článku z konce 70. let, pod nímž je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

„Pro mě jsou u toho dva otazníky. První: Proč jsme tyto informace neměli v době, kdy se paní profesorka Válková stala ministryní spravedlnosti. Každý ministr bývá proklepáván ze všech stran. Ale to se stává. Dokážu navíc pochopit článek o ochranném dohledu, který byl komunistickým režimem zneužíván. Ale to byla i psychiatrická léčba. Druhý otazník, když to nazvu mírně, je nevědět, kdo byl Urválek. To by měli vědět všichni dospělí lidé. Byl to nejodpornější zjev československé justice. I kdyby napsala článek o boji proti kůrovci, je problém ve spoluautorovi,“ vysvětlil Zeman.

Podle něj se již v pátek na plese na Hradě o problému bavil s premiérem Andrejem Babišem. Společně se prý s Válkovou spojili a dohodli se na stažení nominace. Válková by podle něj neměla vykonávat ani funkci zmocněnkyně pro lidská práva.

Koho tedy bude Zeman na post ombudsmana navrhovat?

„Kdo by pro mě připadal v úvahu? Slyšel jsem spekulace, že by Jan Hamáček mohl navrhnout Kateřinu Valachovou. To bych vítal, protože jednak ji mám rád, jednak má spoustu energie, ač možná i příliš. A jednak je natolik mladá, že by podobné problémy jako s paní profesorkou Válkovou nenastaly,“ uvedl Zeman. „Ale to mi ji někdo musí navrhnout,“ doplnil.

Válková po zveřejnění informací o článku v médiích tvrdila, že se Urválek pod článek jen podepsal, že nevěděla, kdo Urválek je a že také nevěděla o zneužívání ochranného dohledu. „Připravuji trestní oznámení už teď, protože opravdu mě to poškozuje, a soudní žalobu,“ sdělila.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát. Horní komora Parlamentu nominovala vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Reklama

Související témata:

Doporučované