Hlavní obsah

Zeman: Navalnyj je nacionalista, Petříček není kvalifikovaný ministr

Foto: Profimedia.cz

Ruští policisté zasahují proti demonstrantům za propuštění Alexeje Navalného.

Reklama

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina dnes pozatýkal 5000 demonstrantů a na sociálních sítích bylo vidět brutální násilí ze strany bezpečnostních složek. Prezident Miloš Zeman v tom problém nevidí a napadá ministra zahraničí.

Článek

Prezident Miloš Zeman se v neděli na rádiu Frekvence 1 vyjádřil k protestům za propuštění ruského opozičníka Alexeje Navalného. Podle Zemana nastal čas pro „první šrapnel“. Jestli tím myslel mlácení demonstrantů, které bylo vidět na mnoha videozáznamech, už neupřesnil. Moderátor Zemanovy oblíbené stanice se ho na to nezeptal.

Mezi více než pěti tisíci zadrženými je i Navalného manželka Julija a také 82 novinářů, informoval britský list The Independent.

„S tím Navalným je to naprostá šaškárna, on je vydáván za bojovníka za demokracii. Přečetl jsem si v monitoru, že podpořil anexi Krymu, účastnil se celé řady nacionalistických pochodů a podporoval stalinské deportace u Čečenců,“ uvedl Zeman s tím, že Navalnyj není bojovníkem za demokracii, ale jen ruským nacionalistou.

Navalnyj prý není proti Putinovu režimu, ale jen proti Putinovi. „A to je zatraceně velký rozdíl,“ vysvětlil Zeman svůj postoj. Žádnou reakci na masivní porušování lidských práv a šokující záběry násilí z ruských ulic ale nevyslovil.

Navalnyj sice bývá označován za nacionalistu, zároveň byl ale opakovaně režimem vězněn a vloni při cestě z Tomsku byl otráven jedem novičok. Jak později ukázalo pátrání investigativního serveru Bellingcat, za pokusem o vraždu stáli agenti ruské Federální služby bezpečnosti (FSB). Znalci ruských poměrů se domnívají, že tak složitou a náročnou operaci by FSB nikdy neprovedla bez přímého souhlasu Vladimira Putina.

Na dnešní dění naopak reagoval ministr zahraničí Tomáš Petříček, který ruský režim odsoudil a řekl, že Česko bude na půdě Evropské unie podporovat sankce vůči konkrétním osobám. „To není jiný názor, je to neinformovaný názor,“ prohlásil Zeman s tím, že Petříček není kvalifikovaným ministrem zahraničí.

To samé by zřejmě mohl prohlásit i o šéfovi unijní diplomacie Josepu Borrellovi, který policejní represe rovněž odsoudil a vyzval k propuštění Navalného. Podobná prohlášení přišla i od vlád Litvy, Lotyšska či Estonska a dalších zemí.

Reklama

Doporučované