Hlavní obsah

Zeman v Číně: Demokratizace musí být postupná. Znovu podpořil Huawei

Zeman se sešel s předními čínskými politiky a opět podpořil technologickou firmu Huawei.Video: Tereza Brhelová, Reuters

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman by chtěl, aby čínský projekt nové Hedvábné stezky vedl i přes Českou republiku. Řekl to na závěr své páté návštěvy v Číně.

Článek

Zeman se v neděli v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Před novináři opět podpořil technologickou firmu Huawei v kauze, ve které ji některé západní státy obviňují z možné špionáže. Česko se podle Zemana chová v této záležitosti vůči těmto státům servilně.

Zeman na začátku jednání s čínským prezidentem řekl, že není žádná jiná země, kam by jezdil tak často. Zmínil, že je spokojen s jednáními s čínskou společností CITIC, která v Česku převzala projekty firmy CEFC. Zakladatel CEFC a zároveň poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován kvůli hospodářským deliktům.

Zeman dnes novinářům řekl, že Jie není ve vězení a jedná s CITIC o odkupu některých majetkových podílů.

„Probírali jsme fakt, že v některých případech jak vůči Evropské unii, tak vůči Číně dochází k celní válce a shodli jsme se na kritice protekcionismu,“ řekl s tím, že jednání bylo velmi přátelské. Dodal, že se zaměřili na bilaterální vztahy. „Snažili jsme se odstranit některé překážky, které v těchto vztazích existují. Myslím, že se nám to podařilo,“ poznamenal.

„Postupná demokratizace“

Zeman se vyjádřil i k blížícímu se třicátému výročí krvavého potlačení studentských protestů na náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men) v Pekingu. Podnětem k jejich konání byla smrt bývalého generálního tajemníka Komunistické strany Číny Chu Jao-panga 15. dubna 1989.

V noci ze 3. na 4. června 1989 armáda zlikvidovala týdny trvající masové demonstrace studentů žádajících demokratizaci země. Při zásahu zahynulo nejméně 1300 lidí, podle neoficiálních informací možná až čtyřnásobek.

„Čína je veliká země, a kdyby došlo k chaosu a k dezintegraci Číny, tak by to mohlo znamenat výraznou destabilitu. Zastávám názor, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách,“ řekl.

„U menší země, jako je například Česká republika, si myslím, že jednorázová studentská demonstrace může mít pozitivní efekty, nejsem si ovšem jist, zda u země s více než miliardou obyvatel by to nerozklížilo její systém,“ dodal.

Na straně Huawei

Během čínské cesty Zeman opakovaně podpořil Huawei. V sobotu se sešel s výkonným ředitelem firmy Žen Čeng-fejem a vyjádřil naději, že se společnost bude v ČR podílet na digitalizaci, včetně sítí páté generace (5G). Novinářům dnes nechal rozdat mapu Evropy s vyznačenými státy, které se v Evropě vyslovují vůči Huawei pozitivně a které negativně.

„Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei,“ řekl Zeman na adresu České republiky.

„Polsko váhá a všechny ostatní země postupně přešly na stranu Huawei. Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně, a řekl bych servilně, vystupuje,” řekl s tím, že kauzu Huawei „servíruje“ ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil.

NÚKIB, který varoval v závěru loňského roku před technologiemi Huawei a další čínské společnosti ZTE, se dnes stejně jako v minulosti k Zemanovu výroku nevyjádřil.

V Pekingu se také Zeman zúčastnil konference k nové Hedvábné stezce. Čínský plán zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou podpořil a v projevu poukázal na rizika, která ho ohrožují. V rámci summitu se v sobotu krátce potkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Investice za 23 miliard

Zeman měl v neděli na programu i jednání s vedením Bank of China, během kterého bylo podepsáno memorandum mezi touto bankou a firmou CITIC o investicích v ČR. Podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře by měly v příštích dvou letech dosáhnout jedné miliardy dolarů (asi 23,1 miliardy korun).

Banka zároveň uzavřela memorandum s Hospodářskou komorou ČR. Banka v něm podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého slibuje českým firmám úvěrový rámec až dvě miliardy dolarů (asi 46,2 miliardy korun).

Další necelá desítka dohod byla uzavřena na pátečním česko-čínském podnikatelském fóru, týkaly se třeba těžby, a ve čtvrtek na české ambasádě. Jedno z memorand počítá se zřízením páté letecké linky mezi ČR a Čínou. Letadla společnosti Sichuan Airlines budou přepravovat cestující mezi Prahou a jihočínským městem Šen-čen.

Zeman se pak také setkal se členem stálého výboru politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny Wang Chu-ningem. Svou návštěvu Číny zakončil účastí na otevření zahradnického veletrhu Expo 2019, který se bude věnovat udržitelnému rozvoji a životnímu prostředí. Společně s dalšími státníky zasadil na výstavě strom.

Reklama

Související témata:

Doporučované