Hlavní obsah

Zeman: V ČR se v malém vyráběl a testoval Novičok, pak byl zničen

V České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed Novičok, po testování byl zničen, řekl dnes prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

Reklama

Článek

Vychází přitom ze zprávy Vojenského zpravodajství, podle něhož nervově-paralytická látka označovaná jako A230, kterou pro účely testování loni vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně, je Novičok. Naopak civilní Bezpečnostní informační služba (BIS) dospěla k závěru, že tento plyn není Novičok, uvedl Zeman. Po prostudování zpráv obou tajných služeb se prezident přiklonil k názoru vojenských zpravodajců.

„Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován Novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,” prohlásil prezident. Zemanovi podle jeho slov nevadí, že se tak dělo, za pokrytecké považuje předstírat, jako by se nic takového nedělo. „Lžeme si do vlastní kapsy,” uvedl.

Novičok byl jed, kterým byli v Británii otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera. Že mohl pocházet z Česka, tvrdí Rusko. Naopak Británie z útoku viní Moskvu.

Na výzkumu Novičoku pracovali i vědci v Československu, říká německý chemikVideo: Seznam Zprávy

Zástupci české vlády v čele s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), vojenští odborníci či Ústav pro jadernou bezpečnost už dříve prohlásili, že Novičok se v Česku nevyráběl. Rusko překročilo veškeré meze, když označilo Česko za možnou zemi původu nervového jedu Novičok, řekl Babiš koncem března, když Praha vyhostila tři členy ruského diplomatického personálu. Také ministryně obrany Karla Šlechtová a šéf české diplomacie Martin Stropnický (oba ANO) se proti tvrzení ruských diplomatů ostře ohradili.

Zeman v té souvislosti požádal tajné služby, aby po původu Novičoku v Česku pátraly. Opoziční politici poté hlavu státu obviňovali ze šíření dezinformací, někteří i z velezrady. Zpráva BIS, kterou prezident koncem dubna obdržel, podle něj není přísně tajná, tajná, ba ani důvěrná, proto z ní může citovat. Mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha přitom tehdy uvedl, že zpráva je v režimu utajení, a proto nemůže její obsah jakkoliv komentovat.

Ze zjištění tajné služby podle Zemana vyplývá, že v listopadu minulého roku byl ve Výzkumném vojenském ústavu v Brně testován nervově-paralytický jed označovaný jako A230. Česká armádní tajná služba tuto látku explicitně podle prezidenta označila za Novičok, zatímco BIS, odborníci na jadernou bezpečnost či armádu tvrdí, že novičok, kterým byl otráven Skripal, je až jed s označením A234. Množství jedu vyrobeného v brněnském ústavu bylo poměrně malé, po testování byl zničen, dodal Zeman.

Česko má skvělou armádní protichemickou jednotku, testování nebezpečných látek je proto podle Zemana pochopitelné a potřebné.

Když v březnu Moskva označila Česko za jednoho z možným původců Novičoku, ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslav Šafář ČTK řekl, že otravné látky se v Česku vyrábějí výhradně pro laboratorní účely. Malé množství jich vyrábí i jeho ústav, ale má k tomu souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Řádově jde o gramy, takže podle Šafáře nejde o výrobu, ale spíše o „laboratorní přípravu malého množství”, kvůli otestování jejich vlastností.

Reklama

Doporučované