Hlavní obsah

Zeman volá po drastických opatřeních v ohniscích jako Techtle Mechtle

Foto: Facebook Miloše Zemana

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman by zavedl drastická opatření pro ohniska nákazy koronavirem. Roušky by pak lidem nasadil jen v těchto oblastech, jinde by bylo jejich nošení dobrovolné.

Článek

S nadsázkou by se dalo říct: Co ústavní činitel, to názor na opatření ohledně šíření nákazy koronavirem. Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že by roušky měli nosit lidé jenom v ohniscích nákazy, která určí semafor.

„Těch je zatím 160 a všude mimo ohniska by mělo být nošení roušek dobrovolné,“ řekl v neděli prezident Zeman v pořadu Partie.

Podle dat Chytré karantény se lidé nakazí nejčastěji v rodině, nákazu si lidé přinesou například z dětského tábora, večírku, ale i chmelové brigády. V poslední době souvisí případy také s fotbalovými kluby nebo svatbami. Případy se vyskytují i ve zdravotnických zařízeních nebo zařízeních sociálních služeb.

Ve všech zmíněných zařízeních a ohniscích nákazy, které hygienici označí za rizikové, by prezident zavedl drastická opatření.

„Doporučuji selektivní, nikoliv plošný přístup. Proč zavádět přísná opatření v regionech, kde není jediný nakažený? Buďme velmi přísní k zařízením jako je bar Techle Mechtle a dalším ohniskům, tam jsem pro silná a drastická omezení,“ vysvětlil Zeman.

Podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové už ale v některých ohniscích nejde udělat přísnější opatření, která by lidi nad míru nezatížila.

„Opatření, která se udělala, už jsou natolik adekvátní dané situaci, aby to nezatížilo obyvatele ještě víc,“ řekla Seznam Zprávám Jágrová. Podle ní je zásadní opatření nošení roušek Pražanů v obchodech, městské hromadné dopravě nebo omezení otevírací doby restaurací, barů a nočních klubů. „Už ani moc dalších možností, jak stanovit další opatření, která by obyvatele příliš nezatížila, nemáme,“ doplnila.

Zeman také v pořadu doporučil vládě, aby „nevypínala“ ekonomiku. „Všechno, co ekonomiku nevypíná, co se týče volného trávení času, sportu a kultury, tam bych byl co se týče opatření velmi drastický,“ vysvětlil. Podle Jágrové už ale nejde zavést přísnější opatření, která by životy lidí nezasáhla ještě víc.

Prezident zároveň doporučil opatrnost tam, kde se schází větší množství lidí. „Myslím si, že nejsou dobrá plošná opatření. Varuji před panikou, buďme opatrnými optimisty,“ řekl také v rozhovoru. „Nejdůležitější je, kolik je v zemi zemřelých. Tam jsme na tom pořád dobře,“ dodal.

Selektivní opatření podle Jágrové sice dávají smysl, ale pokud je výskyt koronaviru plošný a všechna čísla se přepočítávají na celou zasaženou oblast, tak je těžké určit hned, kde je přesně ohnisko nákazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované