Hlavní obsah

Zeman vrátil Sněmovně daňový balíček bez podpisu

Foto: Fotoarchiv KPR

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman v pondělí vrátil daňový balíček bez podpisu předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO).

Článek

ČTK to potvrdili mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a mluvčí předsedy Sněmovny Barbora Štenglová. Prezident už dříve oznámil, že zákon nevetuje, ale ani nepodepíše. Umožní tak, aby začal platit.

Aby se tak stalo od začátku ledna, jak zákonodárci předpokládali, musí vyjít do konce roku ve Sbírce zákonů. Předtím musí normu ještě podepsat premiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman Vondráčkovi napsal, že se rozhodl podpis pod zákon nepřipojit. Nelíbí se mu, že daňová změna může podle něj „prohloubit nepříznivý vývoj veřejných financí, zejména státního rozpočtu“.

„Uvedené změny zákona o daních z příjmů spočívající ve snížení zdanění nejen v jedné, ale rovnou ve dvou úrovních považuji za současné situace státu za projev snížené míry odpovědnosti,“ stojí v prezidentově dopisu Vondráčkovi.

Nepodepsání daňového balíčku bude mít mimo jiné dopad na finanční úřady. Lidé, kteří podávají daňové přiznání sami, si vyberou, jestli chtějí příjmy z roku 2021 danit ponovu, nebo postaru. Podle toho, co jim vyjde lépe. Lidé s příjmy jen ze zaměstnání budou danit ponovu, bude to pro ně vždy výhodnější.

V praxi to znamená, že se budou příští rok uplatňovat stávající i nová daňová pravidla. Platí totiž, že pokud není zákon účinný do 31. 12. 2020, daňoví poplatníci (s výjimkou zaměstnanců, kteří nemají jiné příjmy) si mohou v příštím roce vybrat. Pokud pro ně bude stávající úprava výhodnější, mohou danit podle ní.

Možnost volby se však nebude týkat zaměstnanců, kteří mají příjmy pouze ze závislé činnosti a roční zúčtování daně za ně provádí zaměstnavatel. V lednu se sice zálohy na daň budou počítat podle dosud platných pravidel a od února podle nových, v ročním zúčtování se ale vše vyrovná.

Reklama

Související témata:

Doporučované