Hlavní obsah

Zeman vyjel za vojáky, bez roušky. Chválil nákup dronů za 1,5 miliardy

Prezident Miloš Zeman hovoří k 533. praporu. Roušku na sobě během ceremoniálu neměl.Video: Vlasta Macháčová, Jan Kozel

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman dorazil na slavnostní vojenský nástup v Prostějově. Tam vojákům 533. praporu předal bojový prapor. Je to jeho první delší výjezd od úrazu ruky.

Článek

Prezidentská kolona přijela v úterý kolem poledne do vojenského areálu v Prostějově. Prezident Miloš Zeman tam jako vrchní velitel ozbrojených sil České republiky propůjčil bojový prapor a čestný název nově vzniklému praporu, který bude nově využívat bezpilotní systémy neboli drony.

Ministerstvo obrany ve svém rozpočtu vyčlenilo 1,5 miliardy korun na nákup bojových dronů v letech 2023 až 2027.

V projevu Zeman vyzdvihl české generály, že usilují o získání zbraní 21. století, a zdůraznil jejich důležitost. „Sice mohou být sestřeleny, ale nevedou ke ztrátám na živé síle,“ uvedl prezident.

Připomněl, že armádní velení přesvědčoval k nákupu dronů už několik let. Vzápětí ale řekl, že o nákupu rozhodla spíše praxe a nasazení dronů v bojových operacích v Afghánistánu nebo Izraeli než on sám. „Doporučuji koupit drony z Izraele, jelikož ty jejich se osvědčily v bojových situacích,“ radil prezident.

Zdůraznil také, že je kritikem stažení vojenských jednotek z Afghánistánu. „Považuji to za zbabělost a kapitulaci před teroristickým islámským nepřítelem. Pokud k tomu dojde, stane se z Afghánistánu nové teroristické centrum,“ dodal ještě. Svůj proslov ukončil odcitováním svého hesla: „S teroristy se nevyjednává, s teroristy se bojuje.“

Bez roušky

Pro Zemana to byla první veřejná událost od srpnového zranění, kdy si při pádu zlomil ruku. (V sobotu se krátce objevil u voleb.)

Po celou dobu ceremonie byl prezident bez roušky. Zatímco všichni přítomní, včetně vojáků, je měli nasazené, prezident ani ministr obrany Lubomír Metnar, ani náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata, kteří seděli vedle sebe, ochranné pomůcky nepoužili. Ve venkovních prostorech nejsou roušky povinné, přesto Ministerstvo zdravotnictví doporučuje se při hromadných akcích chránit. K sobotním volbám například Zeman přijel v roušce.

Na dotaz, zda prezident neměl obavu, že se od lidí v okolí může nakazit, jeho mluvčí zatím neodpověděl.

V neděli v diskusním pořadu Partie prezident mimo jiné uvedl, že byla chyba, že se s obnovením povinnosti nosit roušky otálelo. Uvedl také, že jsou nyní namístě drastická opatření, zmínil mimo jiné celostátní karanténu. „Třeba se stane zázrak a v některých regionech koronavirus téměř zmizí. V takovém případě by celostátní karanténa nebyla zapotřebí. Ale obávám se, že ten zázrak nebude,“ poznamenal prezident.

K vojákům promluvil i ministr obrany Lubomír Metnar. „Moderní armády budou stále více založené na automatizovaných a informačních systémech. Jsem rád, že v tomto směru držíme krok. V letech 2023 až 2027 plánujeme rozšířit současné průzkumné vybavení praporu o taktické víceúčelové drony, které jsou schopny nést výzbroj. Na ministerstvu tedy uděláme maximum pro to, abyste měli k dispozici tu nejlepší techniku a vybavení,“ řekl vojákům ministr.

Nový prapor zaměřený na bezpilotní systémy v Prostějově vznikl k 1. lednu na základech tamní roty, která se do konce roku 2019 této činnosti věnovala jako součást zdejšího 102. průzkumného praporu. Plných operačních schopností by měl dosáhnout v lednu 2025.

„Do roku 2025 by měl prapor čítat až 300 vojáků,“ uvedl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. V České republice jsou desítky praporů, které mají propůjčený bojovný prapor od prezidenta ČR. Armáda ČR chce drony používat v průzkumných i bojových akcích, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Po proslovu se prezident s pomocí členů ochranky přemístil do přistaveného golfového vozíku, ve kterém se přesunul k vystavené vojenské technice, včetně dronů a jiné bezpilotní techniky. Vojenský ceremoniál tím skončil.

Reklama

Doporučované