Hlavní obsah

Zeman udělil vyznamenání Bohdalové, Kellnerovi, Krpálkovi nebo Remkovi

Foto: Profimedia.cz

IIustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Seznam vyznamenaných zveřejnila Kancelář prezidenta republiky na svém webu, Zeman chce kvůli své nynější hospitalizaci řády a medaile osobně předat 1. ledna příštího roku.

Článek

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyznamenat 29 lidí, pět z nich ocenil Řádem bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání patří herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Posmrtně stejné ocenění dostávají podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody. Seznam vyznamenaných dnes zveřejnila Kancelář prezidenta republiky na svém webu, Zeman chce kvůli své nynější hospitalizaci řády a medaile osobně předat 1. ledna příštího roku. Ceremoniál se nekonal ani loni, a to kvůli pandemii koronaviru.

Prezident se rozhodl udělit také Řád Tomáše Garrigua Masaryka, obdrží ho zakladatel moderní československé epidemiologie Karel Raška, který se podílel na očkování proti pravým neštovicím a na vymýcení této nemoci.

Medailí Za hrdinství Zeman vyznamenává českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna a velitele jednotky Vojenské policie KAMBA v Afghánistánu Zdeňka Poula. Oba se v srpnu podíleli na evakuaci Čechů a afghánských spolupracovníků České republiky z Kábulu. Stejnou medailí oceňuje in memoriam štábní praporčici Michaelu Tichou, která loni v listopadu zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku.

Dalších 20 vědců, umělců, podnikatelů nebo válečných veteránů získává medaile Za zásluhy. Jsou mezi nimi třeba přední osobnosti poválečné české historické vědy Robert Kvaček, který se zabývá dějinami 19. a 20. století, ekonom Michal Mejstřík, který na začátku letošního roku podlehl onemocnění covid-19, nebo archivář a historik Vojtěch Šustek, který se specializuje na novodobé české dějiny a dějiny odboje. Loni se Šustek postavil na stranu jedné z přeživších lidických žen, která byla po válce obviněna z udavačství.

Zeman se rozhodl ocenit také in memoriam bojovníka od Tobrúku a přístavu Dunkerque Jana Horala, účastníka Pražského povstání Emila Šneberga a Roberta Kleina, prvorepublikového sociálnědemokratického poslance a odboráře, který jako politický vězeň zemřel v koncentračním táboře Buchenwald.

Z oblasti sportu Zeman medaili předá nejúspěšnějšímu judistovi české historie Lukáši Krpálkovi a tenisovému manažerovi a podnikateli Miroslavu Černoškovi. Dalším vyznamenaným podnikatelem je Gevorg Avetisjan, zakladatel továrny na dorty Marlenka. Kulturu zastupují na počátku roku zesnulý filmový a televizní režisér František Filip, který stál například za seriály F. L. Věk, Chalupáři nebo Cirkus Humberto, in memoriam malíř Vladimír Komárek, textař, režisér a scenárista Pavel Žák a Karel Vágner, hudebník a hudební producent.

Na seznamu vyznamenaných jsou i přední český odborník na vinařství Miloš Michlovský, první velitel československého praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie Karel Blahna, bývalý slovenský náčelník generálního štábu Milan Maxim, psychiatr a spisovatel Jan Cimický, starosta Školského spolku Komenský ve Vídni Karel Hanzl, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása a právník, spisovatel, novinář a od roku 2018 člen Rady ČTK Pavel Foltán.

Projděte si přehled všech vyznamenaných v galerii:

Reklama

Doporučované