Hlavní obsah

Zeman vyznamená Antonína Švehlu, generála Bílého a miliardáře Krúpu

Prezident republiky Miloš Zeman prozradil několik jmen, jimž udělí vyznamenání.

Reklama

Hlava státu to prozradila v rozhovoru pro Radiožurnál. Ve svém projevu opět nevynechal vulgární výrazy. Například na adresu Zdeňka Bakaly.

Článek

Prezident Miloš Zeman prozradil několik dalších osobností a jmen, jimž předá 28. října na Hradě státní vyznamenání.

V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že vyznamená mimo jiné významného prvorepublikového politika Antonína Švehlu či generála prvorepublikové armády Josefa Bílého.

Antonín Švehla byl za první republiky předsedou Agrární strany a patřil k politikům, kteří se zasloužili o vznik samostatného Československa.

Generál Josef Bílý se po okupaci Československa stal významnou postavou protinacistického odboje. Spoluzaložil odbojovou organizaci Obrana národa a byl jejím hlavním velitelem. V roce 1940 ho zatklo gestapo a v roce 1941 byl popraven.

Prezident Radiožurnálu také řekl, že dalšími lidmi, které ocení, budou novinářka Jana Lorencová, miliardář Pavol Krúpa a bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Připomeňte si Alenu Vitáskovou ve Výzvě Seznamu: Do vězení mě chce dostat solární mafie. Jsem důkaz, že se u nás zavírá na objednávku.

Jana Lorencová byla autorkou řady reportáží o podvodech s lehkými topnými oleji a v minulém volebním období poslankyní za hnutí ANO.

Alena Vitásková je manažerka, která působila například ve společnosti Transgas či Pražská teplárenská, stala se před 16 lety manažerkou roku. V čele Energetického regulačního úřadu vystupovala proti podvodům kolem solárních elektráren.

Pavol Krúpa je slovenský miliardář, který se v poslední době dostal do velkého sporu s někdejším majitelem společnosti OKD Zdeňkem Bakalou. Právě toho kritizuje i Miloš Zeman. V rozhovoru pro rozhlas v souvislosti s oceněním pro Krúpu prezident vyzvedl, že bojuje proti „ekonomickým zmrdům“.

Pavol Krúpa v pořadu Televize Seznam Kam to bude?.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované