Hlavní obsah

Zeman vyznamená policistu, který zachraňoval životy ve Vejprtech

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání v roce 2019.

Reklama

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října 2020 státní vyznamenání policistovi, který při nedělním požáru domova pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku zachránil deset lidí. Uvedl to v neděli večer v pravidelném vysílání Rádia Frekvence 1.

Článek

Prezident se kvůli tragédii plánuje během pondělí sejít s premiérem Andrejem Babišem. O svém rozhodnutí ho již informoval. Všem pozůstalým nedělní tragédie vyjádřil upřímnou soustrast. V domově pro mentálně postižené v neděli zahynulo osm lidí, dalších 17 pacientů bylo převezeno do nemocnice. Příčiny neštěstí vyšetřují kriminalisté.

Postranní vchod pro ODS

Prezident Miloš Zeman během pořadu také pogratuloval znovuzvolenému předsedovi ODS Petru Fialovi. „Když jsem četl citát Petra Fialy, tak jsem si vzpomněl na svůj citát: Vstoupíme do Strakovy akademie hlavním vchodem. Nikdo mi nevěřil, ale podařilo se to. Blahopřeji Fialovi ke zvolení předsedou. Zatím to nevypadá tak, že by do Strakovy akademie mohli vystoupit hlavním vchodem. Uvidíme, zda se najde nějaký postranní vchod,“ okomentoval výsledky včerejšího kongresu ODS Zeman.

Členy současné vlády chce prezident po roce opět pozvat do Lán. Podle premiéra Andreje Babiše se návštěva uskuteční 3. února. ČTK předseda vlády řekl, že nechce předjímat, s jakými tématy kabinet přijde. „Každý chceme mluvit o něčem a my si to řekneme,“ uvedl.

Ochránce nájemníků ombudsmanem

Debata se nevyhnula ani vyostřené situaci kolem nominací na nového ombudsmana. Poté, co kandidaturu vzdala jím navržená právnička Helena Válková, doporučil Miloš Zeman na pozici Stanislava Křečka. Domnívá se, že je dobrým kandidátem. „Zájmy v Poslanecké sněmovně ne vždy závisí na kvalitách kandidáta. Křeček byl dlouhodobým předsedou Sdružení pro ochranu nájemníků. Je to jako být ombudsman, který má chránit práva. Zejména v devadesátých letech byli nájemníci slabší stranou sporu vůči majitelům domů. To je pro mě doporučení, vzletné věty mě nezajímají,“ vysvětloval.

Rozchod s TV Barrandov

Zeman rovněž vyvracel spekulace o důvodech jeho náhle přerušené spolupráce s televizí Barrandov, na které tři roky každý týden vystupoval v pořadu Týden s prezidentem. Hádku s Jaromírem Soukupem vyloučil. „Vyjádření Jiřího Ovčáčka potvrzuji, nyní bude jako dříve vystupovat s názory prezidenta na tiskových konferencích. Rozhovory nebyly náročné, ale témata se vícenásobně opakovala, takže už to nemělo šťávu a náboj, který to mělo dřív,“ vysvětlil.

Prezident současně potvrdil pokračování spolupráce s Frekvencí 1 a Bleskem, kterým pravidelně poskytuje rozhovory. „Generální ředitel Českého rozhlasu mi nabídl další výstupy s Xaverem Veselým. Na to se těším a mám ho rád,“ dodal.

Na Frekvenci 1 vystupuje Miloš Zeman každé tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované