Hlavní obsah

Zeman vyznamená velvyslance Balouna za evakuaci z Afghánistánu

Foto: ČTK/Šulová Kateřina, ČTK

Jiří Baloun na tiskové konferenci po návratu z Afghánistánu.

Reklama

Česko z afghánského Kábulu přepravilo do Prahy třemi lety téměř 200 lidí, z toho 170 Afghánců.

Článek

Prezident Miloš Zeman udělí medaili Za zásluhy, možná medaili Za hrdinství velvyslanci v Afghánistánu Jiřímu Balounovi za organizování evakuace z této země, poté co ji ovládlo islamistické hnutí Tálibán. Prezident to dnes řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Zeman se v úterý setká při každoroční poradě s českými velvyslanci. Blesku řekl, že chce Balounovi osobně poděkovat za skvělou práci.

Česko z afghánského Kábulu přepravilo do Prahy třemi lety téměř 200 lidí, z toho 170 Afghánců. Třetí letadlo přistálo v Praze ve středu večer. Do Česka armádní letouny evakuovaly zaměstnance české ambasády, české vojáky, afghánské spolupracovníky velvyslanectví a české armády s rodinami a také Afghánce, kteří mají v Česku trvalý pobyt. Několik lidí česká letadla přepravila pro Polsko a Slovensko. Baloun na kábulském letišti evakuaci organizoval.

Pražský hrad tradičně do slavnostního ceremoniálu tají, koho se chystá prezident k 28. říjnu vyznamenat. Zeman ale již dříve řekl, že vyznamená štábní praporčici Michaelu Tichou, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku, nebo většinového vlastníka investiční skupiny PPF Petra Kellnera. Prezident také zmínil, že pokud někdo navrhne vyznamenání pro zesnulého režiséra Františka Filipa, pak mu ho „zcela určitě“ udělí.

Od lidí Zeman dostal návrhy na udělení 151 vyznamenání. Senát chce vyznamenat 15 osobností, Sněmovna navrhla 34 jmen. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že navrhne, aby v souvislosti s řešením pandemie koronaviru byl oceněn vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Konečné rozhodnutí o vyznamenaných je na prezidentovi.

Reklama

Související témata:
Jiří Baloun

Doporučované