Hlavní obsah

Zeman: Z rozhodnutí Trumpa o Jeruzalémě mám radost

Z českých politiků je pro kromě Zemana i Tomio Okamura či Jana ČernochováVideo: AP

 

Reklama

K situaci se vyjádřil v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Miloš Zeman dále uvedl, že navrhl, aby Česká republika Trumpovo rozhodnutí podpořila.

Článek

Prezident Miloš Zeman dnes vyjádřil uznání Donaldu Trumpovi za vyhlášení Jeruzaléma hlavním městem Izraele. V Týdnu s prezidentem TV Barrandov také upozornil, že američtí novináři posouvají rozhodnutí už od roku 1955. „Je to krok, který prosazuje sebevědomou politiku spojených států,” řekl. Prezident také prohlásil, že velvyslanectví do Jeruzaléma by měla přesunout i EU a Česká republika.

Z českých politiků podpořili rozhodnutí podle ČTK i zástupci ODS a hnutí Svoboda a přímá demokracie. Předseda SPD Tomio Okamura či poslankyně ODS Jana Černochová uvedli, že Česko by mělo Spojené státy následovat. Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v reakci ČTK napsal, že situace v regionu se tím zkomplikuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip důrazně Trumpa kritizoval. Ze zahraničních zemí je proti Turecko.

Americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele ve středu. V projevu ve Washingtonu rovněž řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí, aby vypracovalo plán přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. To se ale neuskuteční minimálně v příštích šesti měsících. Kvůli rozhodnutí čelí vlně mezinárodní kritiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované