Hlavní obsah

Zeman znovu nejmenoval generálem šéfa BIS. Česko má novou generálku

Jmenovací ceremoniál nových generálů na Pražském hradě.Video: ČTK

 

Reklama

Návrhu jmenovat Michala Koudelku generálem nevyhověl prezident Zeman už pošesté. Sám Koudelka poděkoval vládě za ocenění své práce a poblahopřál těm, kterým se povýšení dostalo.

Článek

Prezident Miloš Zeman opět nejmenoval ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do generálské hodnosti. Návrhu vlády dnes hlava státu nevyhověla už pošesté. Zeman má k práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa dlouhodobě výhrady.

Kabinet návrh zdůvodňoval vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky, ale také velmi dobrými výsledky kontrarozvědky.

Prezident už dříve avizoval, že návrhu znovu nevyhoví. Uvedl, že zatím k tomu nevidí důvod a počká, jak skončí vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. V minulosti prezident označil zpravodajce BIS za „čučkaře“.

BIS na svém účtu na sociálních sítích zveřejnila v sobotu reakci samotného Koudelky. V prohlášení píše: „Vážím si dlouhodobé podpory ze strany české vlády a slov ocenění mé práce při dalším návrhu na povýšení do generálské hodnosti. Jsem hrdý na své kolegy v BIS, kteří dlouhodobě odvádí skvělou práci pro naši zemi. Dnes povýšeným generálům gratuluji.“

Bezpečnostní složky tvrdí, že z explozí munice ve Vrběticích jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Mezi Českem a Ruskem kvůli tomu vypukla diplomatická roztržka.

Česko vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví, které české tajné služby označily za agenty. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Zeman naposledy opomenul Koudelku při jmenování loni v říjnu. Předal v té souvislosti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) materiál, který podle prezidenta zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Česká armáda má po dnešní ceremonii druhou generálku. Stala se jí dnes na Pražském hradě rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Prezident Miloš Zeman zároveň do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 16 dalších zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla nebo ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse.

Fotoreportáž z dopoledního programu prezidenta Zemana:

Reklama

Doporučované