Hlavní obsah

Zeman znovu žádal o vakcínu. Čína ho prý vyslyšela

Miloš Zeman a Si Ťin-pching. Peking, 2019.

Reklama

Je tomu několik hodin, co Jan Blatný uváděl, že není důvod shánět pro Česko neregistrované vakcíny. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru informoval, že Miloš Zeman požádal o vakcínu Čínu. Ta mu prý okamžitě vyhověla.

Článek

Ve snaze získat další vakcíny zavál Českou republiku vítr tentokrát do Číny. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na svém Twitteru uvedl, že předseda vlády požádal prezidenta republiky, aby se obrátil na prezidenta ČLR s žádostí o dodání čínské vakcíny Sinopharm. „Pan prezident této žádosti vyhověl a napsal prezidentu ČLR. Podle zprávy velvyslanectví ČR v Pekingu se čínská strana rozhodla této žádosti okamžitě vyhovět,“ napsal Ovčáček.

Zeman v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci čínské společnosti CITIC Europe Holding, mimo jiné právě také o čínské vakcíně.

Jen o několik hodin dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný před poslanci uvedl, že není důvod shánět pro Česko nákup neregistrovaných vakcín, neboť pojišťovny by jejich aplikaci nemohly proplácet. Během března a dubna mají do Česka dorazit více než tři miliony dávek registrovaných vakcín.

Narážel tak zejména na snahy Miloše Zemana a Andreje Babiše dostat na českou půdu ruský Sputnik V, který nemá unijní certifikaci. Svému ruskému protějšku napsal český prezident před několika dny. „Po konzultaci s předsedou vlády jsem poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž ho žádám o dodávku vakcíny Sputnik,“ řekl prezident Miloš Zeman v TV Prima. Žádost by mohla být vyslyšena v několika příštích dnech, odhadoval Zeman.

Čínské servery prozatím informují jen o „rozpadající se jednotě“ Evropské unie, kterou jednotliví členové, včetně České republiky, „zradili“. Veškerá obvinění, že Čína využívá svých vakcín jako prostředku rozšíření geopolitického vlivu, mluvčí Kuo Wej-min popřel a označil je za „velmi nízká“.

Na unijním poli se pro čínskou vakcínu rozhodlo už Maďarsko. K „obejití“ centralizovaného systému EU stačilo maďarské vládě pojistit se přijetím potřebného dekretu. Ten popisuje, jak proběhne práce s vakcínou, která není schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Reklama

Doporučované