Hlavní obsah

Zeman ztrácí body kvůli tomu, jak vypadá, míní Petr Pithart

Rozhovor s Petrem Pithartem: Skloňovala se jeho možná prezidentská kandidatura. Prý ano, ale musel by mít o deset let méně.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Bývalý předseda Senátu Petr Pithart v rozhovoru pro Seznam poprvé zhodnotil prezidentské kandidáty. Jeho jednoznačným favoritem je bývalý předseda Akademie věd.

Článek

„Jiří Drahoš je ten můj kandidát. Dám mu svůj hlas a vím to už dlouho,“ konstatuje Pithart. Jako jeden z největších Drahošových kladů uvádí, že zachránil Akademii věd.

Pithart by si prý ale „nezoufal“ ani v případě, že by se hlavou státu stal Michal Horáček. „Určitě by byl pořád lepší než Miloš Zeman,“ soudí Pithart.

Sám by prý kandidoval jen v případě, že by mu někdo ubral deset let – nechce totiž dopadnout právě jako současný prezident. Bývalý předseda vlády by považoval na nezodpovědné, kdyby kandidoval, když není úplně při síle.

V rozhovoru pro Seznam se vyjadřoval i k Andreji Babišovi. „Andrej Babiš má určité kouzlo. Když přijde do hospody, každý se spíš usměje, než zamračí, a pozve ho ke stolu. Když to srovnáte s politiky sociální demokracie, tak to vynikne. Oni přesně tuhle spontánnost nemají.“

Jinak ale upozorňuje, že Babiš skutečně řídí stát jako firmu a lidé by si měli uvědomit, co to znamená. Pithart varuje, že právě ve firmě je vyhozen každý, kdo neposlouchá šéfa. V hnutí ANO podle něj nejsou lidé s vlastním názorem a tato „Babišova firma“ není demokratická.

Reklama

Doporučované