Hlavní obsah

Zeman je stále v nemocnici, znovu ho navštívila manželka

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman je stále hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Na středu má ale naplánovaný program. Brzy by tak měl střešovickou nemocnici opustit.

Článek

Prezident Miloš Zeman je stále v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Hospitalizovaný je už osmý den, jde tedy o jeho nejdelší hospitalizaci během jeho prezidentského období.

Prezidenta v úterý v nemocnici navštívila manželka Ivana Zemanová. Dorazil také kancléř Vratislav Mynář a další pracovníci Pražského hradu. Do nemocnice přivezli dva velké koše s květinami.

Zeman má ve středu v Lánech naplánované schůzky s ministryní financí Alenou Schillerovou, předsedou ODS Petrem Fialou a šéfem SPD Tomio Okamurou. „Plánovaný středeční program platí,“ uvedl v úterý mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice uvedla, že přesný termín, kdy by mohl prezident Zeman opustit nemocnici, nezná. „O propuštění rozhoduje ošetřující lékař,“ napsala pouze v SMS zprávě. Deníku N později sdělila, že Zeman opustí nemocnici nejdříve ve středu. Deník se odvolává na anonymní zdroje, dle kterých měla být hlava státu původně propuštěna v úterý, ale vyšetření dopadla hůř, než se čekalo.

Seznam Zprávy oslovily i tři účastníky plánovaných středečních schůzek, zda se skutečně uskuteční v Lánech. Dotazy ale nechali bez odpovědi.

Zeman do nemocnice nastoupil v úterý 14. září. Média od té doby spekulovala o jeho zdravotním stavu, protože Pražský hrad hospitalizaci nejdříve nekomentoval. Mluvčí Hradu 16. září uvedl, že vyšetření prezidenta nezjistila žádné problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Prezident podle Hradu trpí dehydratací a mírným vyčerpáním. Dlouhodobě se léčí s neuropatií nohou a cukrovkou. Kvůli potížím s nohama začal letos používat invalidní vozík.

Zeman byl naposledy hospitalizován letos v lednu. V nemocnici byl očkovaný proti koronaviru, poté v ní zůstal kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce. Zeman byl očkován látkou od firem Pfizer a BioNTech.

Loni byl od 25. do 29. srpna v nemocnici kvůli zlomenině paže, která si vyžádala operaci. Podle zástupců Pražského hradu se tak stalo poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Po propuštění přešel do domácího ošetřování a čekalo ho několik týdnů domácí rekonvalescence.

V říjnu 2019 strávil prezident v ÚVN čtyři dny. Nemocnice tehdy uvedla, že prezident absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Zeman se rozhodl informovat o svém zdravotním stavu a nemocnici zprostil mlčenlivosti. Ta následně oznámila, že se prezident léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou.

Reklama

Doporučované