Hlavní obsah

Zemana navštívil Křeček. „Není omezen ve svých právech,“ řekl o prezidentovi

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman na záběru z videa, které zveřejnil jeho kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

aktualizováno •

Prezidenta navštívil v nemocnici ombudsman Stanislav Křeček. Podle něj prezident není omezen ve svých právech, v přijímání návštěv ani v komunikaci s nimi.

Článek

„Přesvědčil jsem se, že prezidentovi je samozřejmě poskytována veškerá lékařská péče, kterou nezbytně potřebuje. A mohu říct, že podle mé zkušenosti v tuto chvíli není prezident nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi,“ uvedl po setkání Stanislav Křeček a dodal: „Přál bych si, aby byla zachována důstojnost osoby prezidenta a jeho úřadu a současně vytvořen mechanismus, který by umožňoval nezbytnou správu státu.“

Veřejný ochránce práv vyjádřil také své znepokojení nad tím, jak dění kolem hospitalizace prezidenta poznamenává celou společnost: „V této věci je vážně narušena racionální a obecně akceptovatelná komunikace mezi volenými i výkonnými orgány státu, občanskou veřejností a odbornými lékařskými pracovišti. To vede též k růstu zcela nepřijatelných nenávistných projevů nejen na sociálních sítích, ale i obecně ve veřejném prostoru.“

Právě otevřená komunikace je přitom podle ombudsmana nezbytná k obnovení důvěry v demokratické instituce v zemi. Prosím nejen všechny ústavní činitele o racionální, důstojnou a věcnou debatu, která přispěje k ústavnímu řešení současné situace. Pouze tak lze budovat nezbytnou důvěru společnosti v demokratické instituce v zemi. K tomu bych chtěl jako veřejný ochránce práv ve smyslu svých kompetencí co nejvíce napomáhat,“ uzavřel Křeček.

Mynář a Vondráček pod palbou

Kritiku v minulých dnech vyvolala například návštěva předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u Zemana na jednotce intenzivní péče. Ústřední vojenská nemocnice sdělila, že kancléř prezidenta Vratislav Mynář Vondráčka za prezidentem přivedl bez vědomí ošetřujícího lékaře, a distancovala se také od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu.

Hrad ve čtvrtek novinářům pustil krátké video pořízené minulý týden, na kterém prezident Miloš Zeman v nemocnici podepisuje dokument o svolání Poslanecké sněmovny.

Prezident na videu říká: „…svolání Sněmovny na nejzazší termín, což je osmého, poněvadž německé přísloví Zeit gewonnen, alles gewonnen.“ Závěrečný citát v němčině od italského diplomata Niccoló Machiavelliho znamená: Získán čas, získáno všechno.

„Ohrazuji se proti tvrzení, že bych si dovolil manipulovat nebo falšovat podpis pana prezidenta,“ řekl kancléř Vratislav Mynář.

Již předtím ale stanovisko Ústřední vojenské nemocnice usvědčilo hradní úředníky ze lži ohledně prezidentova stavu. Hradní zástupci veřejně tvrdili, že Miloš Zeman je schopen vykonávat práci i v době, kdy už od lékařů věděli, že to není pravda.

Ústřední vojenská nemocnice ovšem informovala Senát o tom, že „prezident není schopen v současné době ze zdravotních důvodů vykonávat žádné pracovní povinnosti“.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil navíc citoval vyjádření nemocnice, dle kterého byl kancléř Vratislav Mynář o této skutečnosti informován už ve středu 13. října ráno. Stanovisko dostal i písemně. I poté ale Hrad nadále tvrdil, že prezident je schopen své pravomoci vykonávat.

O tom, zda je prezident schopen vykonávat svou funkci, anebo má přijít o své pravomoci, by organizační výbor Senátu měl jednat 9. listopadu. Potvrdil to předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle Radiožurnálu Vystrčil také zopakoval, že před případným hlasováním o dočasném převedení pravomocí hlavy státu na jiné ústavní činitele požádá o aktuální zprávu o stavu prezidenta Ústřední vojenskou nemocnici, kde je Zeman hospitalizován.

Reklama

Doporučované