Hlavní obsah

Zemana s Klausem bych těžko přesvědčil. Jde o fakta a Rusko je hrozba, varuje generál Pavel

Petr Pavel: Cílem NATO není provokovat Rusko. Předsunutá obrana je odstrašující prvek.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jsem v přípravce na důchod,” říká ve Výzvě Seznamu 57letý generál, který na podzim po neuvěřitelných 43 letech svlékne uniformu. Co plánuje dělat po odchodu do civilu? A jaké možnosti mu nabízí český stát?

Článek

Služba u speciálních sil Armády ČR se generálu Petru Pavlovi coby zvlášť náročné období započítala dvojnásobně. Do penze tak odchází relativně brzo.

Čtyřhvězdičkový generál, který stál donedávna v čele Vojenského výboru NATO, chce být v příštích měsících „angažovaným nezávislým občanem”.

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku označil „terorismus a Rusko, které tak identifikuje také NATO ve svých dokumentech”.

Bezpečné Česko

Podle Pavla žijeme v bezpečné části Evropy (podle indexu GPI je ČR sedmou nejbezpečnější zemí světa), což vyvolává pocit, že kolem nás nejsou žádná skutečná rizika.

„Proto na nás asertivita Ruska tolik nedoléhá,” uvedl ve Výzvě Jiřího Hoška. „Ruskou federaci bychom měli brát se zvýšenou pozorností a nenechat se uchlácholit prohlášeními Moskvy,” dodává.

Po anexi Krymu bylo pro Severoatlantickou alianci podle generála Pavla obtížné pokračovat v dialogu s Ruskem, byť se „mnoho států zdráhalo udělat z partnera nepřítele”.

Zdůrazňuje, že úkolem NATO není „dovést situaci k ozbrojenému konfliktu s Ruskem, ale naopak se mu snažit předejít. Jedním z hlavních prostředků je právě odstrašení,” říká s odkazem na zvýšenou přítomnost vojáků NATO na východní hranici Aliance.

Neúspěšný pokus očernit vojáky NATO v Pobaltí. Američany měla zdiskreditovat upravená fotka pořízená v Česku:

Pokus očernit vojáky v Pobaltí.Video: Hošek, Seznam Zprávy

Generál Pavel také ve Výzvě varoval před nebezpečím fenoménu „fake news” a cílených dezinformačních kampaní, jejichž hlavním nástrojem je prý relativizace téměř všeho.

„Dnešní konzument informací si zvykl přijímat údaje ve zkratkách, v heslech. Na tom je založeno nejen informační působení Ruska, ale také mnoha našich vlastních, populisticky orientovaných politiků,” všiml si Petr Pavel.

Lidé v Česku podle něj mají tendenci znevažovat jakýkoli oficiální zdroj. „Měli bychom se orientovat na fakta, jako lidé v Litvě, Lotyšsku nebo Estonsku. Tam berou konkrétní příběhy, konkrétní fotografie a ukazují, jak ruská propaganda pracuje.”

Konvenční úder i hybridní hrozby. NATO chce být schopné lépe čelit všem případným útokům:

Konvenční úder i hybridní hrozby.Video: Hošek, Seznam Zprávy

Generál Pavel je přesvědčený o tom, že se některá prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně amerického angažmá v Evropě zbytečně zveličují. Není podle něj namístě vyjadřovat obavy, že by Spojené státy vojensky opustily Evropu.

Přiznává ale, že předchozí šéfové Bílého domu tolik netlačili na zvyšování výdajů na obranu ze strany členských států NATO, což bylo ovšem dáno odlišnou bezpečnostní situací před rokem 2014. Problém zvyšování výdajů na obranu je prý mnohem složitější než „zúžení na hodnotu 2 procent HDP”.

„Musí tady být nějaké měřítko, ke kterému se přibližovat, ale ta debata by se hlavně měla soustředit na to, co se za ta dvě procenta HDP má nakoupit.”

Jak se připravuje na přechod do civilu? Zvažuje případnou kandidaturu na prezidenta, jak o tom spekulovala některá média? Jak probíhají jednání Severoatlantické aliance s Ruskem? A jaké jsou slabiny české armády? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované